08.03.2007. / 09:45

Autor: Martina Zeković

IRAK

Novih 2.200 pripadnika vojne policije šalje se u Irak

U Irak bi trebalo biti upućeno i 2.400 pripadnika postrojbi za podršku, a broj pomoćnih postrojbi mogao bi dostići i 7.000. Zahtjev za pojačanjima vojne policije dodatni je na brojku od 21.500 pripadnika borbenih postrojbi koliko ih je predsjednik George W. Bush odlučio poslati u Bagdad, radi provedbe sigurnosnog plana

U Bagdad će biti upućeno novih 2.200 pripadnika vojne policije na zahtjev novog zapovjednika američkih snaga u Iraku generala Davida Petraeusa. Razlog tome je očekivano povećanje broja zatočenih tijekom započetih operacija na uvođenju sigurnosti u glavni irački grad. U Irak bi trebalo biti upućeno i 2.400 pripadnika postrojbi za podršku, a broj pomoćnih postrojbi mogao bi dostići i 7.000. Zahtjev za pojačanjima vojne policije dodatni je na brojku od 21.500 pripadnika borbenih postrojbi koliko ih je predsjednik George W. Bush odlučio poslati u Bagdad, radi provedbe sigurnosnog plana.

U Kongresu se pak od strane demokratskih čelnika Predstavničkog doma priprema prijedlog zakona koji bi zahtijevao povlačenje američkih snaga iz Iraka do jeseni 2008. godine, ili prije ako iračka vlada ne ispuni postavljene sigurnosne i druge ciljeve. Taj bi zakon bio dodan zakonu o odobravanju gotovo 100 milijardi dodatnih proračunskih sredstava za ratove u Iraku i Afganistanu u ovoj godini. Ako takav prijedlog zakona dođe na raspravu u Predstavničkom domu, to će biti do sada najozbiljniji izazov demokratske većine u Kongresu ratnoj politici predsjednika Busha, i vjerojatno će izazvati burne reakcije Bijele kuće i republikanaca u Kongresu, ocjenjuje Associated Press.

Zakon poziva Pentagon da se pridržava propisanih mjerila kod opremanja i upućivanja postrojbi na prekomorske zadaće, te kod njihova odmora u SAD-u između dva odlaska na ratište. Produljivanje boravka postrojbi u Iraku i ranije upućivanje snaga koje ih trebaju zamijeniti, do sada je bio jedan od glavnih načina da se osigura potrebno povećanje broja vojnika na terenu.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika