08.03.2007. / 11:45

Autor: Martina Zeković

BiH

"Za ratne zločine ne može se utvrđivati kolektivna odgovornost RS-a"

"Za zločine moraju odgovarati pojedinci, pred Sudom u Haagu ili sudovima BiH. U ime RS-a još jednom odbacujemo kao zlonamjerne i štetne sve pokušaje da se nametne kolektivna krivnja i na tako iskrivljenoj slici izazove nasilna i radikalna promjena ustavnog uređenja BiH, na štetu RS-a i njezinih građana", stoji u izjavi

U izjavi koju su u srijedu potpisali najviši predstavnici vlasti Republike Srpske i srpski predstavnici u organima BiH, stoji da se za ratne zločine ne može utvrđivati kolektivna odgovornost, ni srpskog naroda niti RS-a. Visoki bošnjački dužnosnici Haris Silajdžić i Sulejman Tihić odmah su reagirali ustvrdivši "da je negiranje genocida, odnosno odgovornosti za njega, posljednja faza genocida", objavio je Pincom.info.

"Za zločine moraju odgovarati pojedinci, pred Sudom u Haagu ili sudovima BiH. U ime RS-a još jednom odbacujemo kao zlonamjerne i štetne sve pokušaje da se nametne kolektivna krivnja i na tako iskrivljenoj slici izazove nasilna i radikalna promjena ustavnog uređenja BiH, na štetu RS-a i njezinih građana", stoji u izjavi koju su potpisali predsjednik RS-a Milan Jelić, predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić, predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić i premijer RS-a Milorad Dodik.

U zajedničkoj izjavi Silajdžića i Tihića, napisanoj povodom izjave dužnosnika entiteta Republike Srpske kojom odbacuju odgovornost RS za genocid, stoji da je "presudom Međunarodnog suda pravde utvrđeno da su institucije Republike Srpske počinile genocid u Srebrenici, imajući ciljanu namjeru da dijelom unište grupu bosanskih muslimana (posebno bosanske muslimane u Srebrenici) i da su stoga, od strane Vojske Republike Srpske počinjena djela genocida u Srebrenici i njezinoj okolini."

Dužnosnici RS-a pak navode da je Međunarodni sud pravde nedvosmisleno utvrdio kako je "dužnost časnika Vojske Republike Srpske, uključujući generala Mladića, bila da djeluju u ime vlasti bosanskih Srba, posebno u ime Republike Srpske", te da su ti časnici "obnašali službene dužnosti Republike Srpske". Aktualne teritorijalne i etničke podjele u Bosni i Hercegovini ne mogu opstati jer su izravna posljedica genocida, zaključuje se u zajedničkoj izjavi Harisa Silajdžića i Sulejmana Tihića.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika