08.03.2007. / 13:28

Autor: Stjepan Marković

NORVEŠKA

Potomci nacističkih vojnika tuže Norvešku zbog diskriminacije

Skupina od oko 150 djece čiji su očevi njemački vojnici iz Drugog svjetskog rata tuže Norvešku Europskom sudu za ljudska prava. U svojoj tužbi navode da su bili diskriminirani nakon što je rat završio. Djeca Lebensborna, kako ih nazivaju u Norveškoj često su bili žrtve zlostavljanja, pa čak i zatvaranja u psihijatrijske ustanove samo zato što su im očevi bili njemački vojnici. Oni tuže norvešku vladu je ih nije zaštitila nakon rata i zbog diskriminacije. Sud bi trebao u četvrtak 8. ožujka saslušati njihov zahtjev i odlučiti o svojoj nadležnosti u tom slučaju. Ukoliko presudi da je nadležan Europski sud će provesti suđenje i odlučiti o eventualnoj krivnji i odšteti.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata nacističke vlasti su podupirale veze između njemačkih vojnika i Norvežanki. Njihova djeca su trebala činiti dio nove Arijevske rase koja je trebala vladati Trećim Reichom.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika