08.03.2007. / 15:04

Autor: Ana Kirin

HRVATSKA

Zagrebu Kamen mira iz Hirošime

Hrvatska je prva zemlja na prostorima bivše Jugoslavije koja je dobila "Kamen za mir", a primajući ga, predsjednik Mesić je istaknuo kako se Hrvatska, koja je na putu do svoje samostalnosti morala proći brutalni rat, dosljedno zauzima za mir i kako je stalna borba za mir jedan od prioriteta hrvatske vanjske politike

Predsjednik Stjepan Mesić primio je u četvrtak 8. ožujka kamen iz Hirošime, koji je u Zagreb donijelo izaslanstvo japanske izvještajne novinske agencije Kyodo News u ulozi tajništva "Udruge kamen za mir iz Hirošime". Tom je prilikom predsjednik izjavio kako je kamen iz Hirošime, grada koji je potkraj Drugog svjetskog rata prvi iskusio sav užas nuklearnog bombardiranja, simbol mira te da je Hrvatska zato otvorenog srca prihvatila prijedlog da ga primi i postavi na prikladno mjesto u svojem glavnom gradu.

Hrvatska je prva zemlja na prostorima bivše Jugoslavije koja je dobila "Kamen za mir", a primajući ga, predsjednik Mesić je istaknuo kako se Hrvatska, koja je na putu do svoje samostalnosti morala proći brutalni rat, dosljedno zauzima za mir i kako je stalna borba za mir jedan od prioriteta hrvatske vanjske politike. "Kamen mira je simbol podsjećanja na prošlost, ali i upozorenja na to kakva bi mogla biti budućnost. Hrvatska se dosljedno zauzima za budućnost u miru, sigurnosti, stabilnosti i ravnopravnosti", rekao je Mesić. Pri tom je poželio da se toga sjeti svaki građanin Zagreba i svaki putnik koji prođe pokraj kamena iz Hirošime, koji će biti postavljen uz novo zdanje Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Kamen iz Hirošime je granitna ploča visoka 50-ak centimetara i teška 50 kilograma.Takvim su pločama bile popločene ceste u Hirošimi kada je na taj grad 6. kolovoza 1945.godine bačena atomska bomba. Ploča koja će biti postavljena u Zagrebu jedna je od 188 izvađenih ispod tramvajskih tračnica kod mosta Aioija, samo 200 metara udaljenog od mjesta eksplozije. Tijekom sedam godina 10 tisuća ljudi radilo je na tome da se u svaku od tih ploča ukleše lik japanske božice milosti Kannon i riječi "Iz Hirošime" na engleskom jeziku.

S ciljem promicanja ideje mira među narodima svijeta, ti se kameni blokovi daruju predsjednicima država i vlada cijelog svijeta kao simbol mira i poruka iz Hirošime. U svibnju 1991. godine zbog toga je osnovana nevladina "Udruga kamen za mir iz Hirošime", a kamenje s uklesanim likom božice Kannon nazvano je "Zavjetni kamen mira iz Hirošime". Takav je kamen do sada prihvatilo i javno izložilo stotinu svjetskih vođa, a cilj projekta je svakoj državi svijeta darovati po jedan primjerak.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika