09.03.2007. / 14:40

Autor: Robert Bajruši

KOLUMNA

Jurčićev pohod na banske dvore

Ljubo Jurčić može javno demantirati vlastite premijerske ambicije, ali ovaj sveučilišni profesor u ovom trenutku je ostao jedini istinski kandidat SDP-a za položaj idućeg predsjednika hrvatske vlade. Podupire ga Ivica Račan, i u javnosti ima dobar rejting pametnog i nekompromitiranog političara, i ono najvažnije - Jurčić iskreno želi biti premijer i vjeruje da ovaj posao može dobro obavljati.

Prošlotjedna prezentacija Gospodarskog programa SDP-a pokazala je u kojem će se smjeru razvijati Hrvatska ako pobijedi opozicija. Jurčić zagovara model od kojeg je vlast u Hrvatskoj odustala još 1990., a to je ulaganje u industriju i djelatnosti koje se sustavno zanemaruju, poput brodogradnje, tekstilnog sektora, metalurgije ili poljoprivrede. Sve dosadašnje vlade od Valentićeve i Matešine pa do Račanove i Sanaderove, tvrdile su kako nema smisla spašavati industriju jer nije konkurentna. Sada se pojavljuje kandidat koji tvrdi suprotno, a to je dobro.

Dobro je zato jer Ljubo Jurčić ima argumente za svoja stajališta. Ovaj profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu tvrdi kako je razradio mjere koje pomažu razvoju industrija u hrvatskim regijama i ta reindustrijalizacija predstavlja temelj njegove doktrine. Kada se tome doda i najava poreza na kapitalne investicije, postaje jasno da Jurčićeva doktrina predstavlja bitan zaokret socijaldemokrata prema ljevici. SDP je posljednjih desetak godina u ekonomskom smislu klasična neoliberalna stranka koja zagovara tržište kao glavni regulator stanja u gospodarstvu. Zbog odmaka od interesa radnika i većine onih koji se nalaze u najamnom odnosu, socijaldemokrate su napustili brojni birači, ali i neki dugogodišnji važni članovi stranke.

Izgleda da se sada ideološki krug zatvorio i SDP se vraća na nekadašnje pozicije. Paradoksalno je da je inicijator ove metamorfoze osoba koja još uvijek nije službeno član SDP-a, nego će to postati samo ako od Račana dobije ponudu da postane premijerski kandidat. Sada je dosta toga jasnije i na političkoj sceni Hrvatske jer Jurčić je ostale premijerske kandidate izazvao da progovore o vlastitim programima. U samo tjedan dana došlo je do vidljive polarizacije, budući su Ivo Sanader i Radimir Čačić odbacili ideju o porezu na kapitalne investicije dok su ju podržali Đurđa Adlešić i Josip Friščić. Ove podjele su dobre i može se očekivati da će stranke tijekom idućih mjeseci plasirati sve više programa u gospodarstvu, socijalnoj i zdravstvenoj politici ili međunarodnim odnosima. To olakšava situaciju i biračima koji će se lakše odlučiti za koga će glasati. Na ovakav način podiže se i razina političke kulture jer građani dobivaju priliku opredijeliti se za onu stranku ili koaliciju koja zastupa njihove životne interese, a to su pitanja zapošljavanja, visine plaće ili mirovine i socijalne zaštite ako dobiju otkaz.

Upravo u tome i jest najveća vrijednost premijerskog iskoraka koji je napravio Jurčić. Njegov demanti kako se želi baviti gospodarstvom i nema premijerskih ambicija, predstavlja taktički potez kojim pokušava otkriti u kojoj mjeri ima podršku unutar SDP-a. Ali to je ionako manje važno jer ako Ivica Račan odluči da će socijaldemokrate na parlamentarnim izborima predvoditi Ljubo Jurčić - onda će tako i biti.

Vezane vijesti

SDP gubi teško zarađene glasove Zelenih

SDP gubi teško zarađene glasove Zelenih

Odstup ministrice zaštite okoliša Mirele Holy, koja je prošlog tjedna napustila vladu Zorana Milanovića, počinje izazivati sve veću zabrinutost… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika