12.03.2007. / 14:49

Autor: Nina Tomljanović

ZAGREB

Neplaćanjem PDV-a oštetili državu za 29,2 milijuna kuna

Općinskom državnom odvjetništvu podneseno je posebno izvješće protiv osumnjičenih , zbog sumnje da su zloporabili ovlasti u gospodarskom poslovanju i prevarili Ministarstvo financija

Zagrebačka policija osumnjičila je trojicu poduzetnika koje tereti da su početkom 2003. godine do kraja srpnja 2004. godine krivotvorili poslovnu dokumentaciju. Osumnjičeni su lažno prikazivali poslovanje i stanje računa kako bi izbjegli plaćanje PDV-a i doprinosa.

Vlasnik zagrebačke tvrtke ''Blagos'' Krešimir Blašković (47) je od nepoznate osobe kupovao robu i prodavao ju Tomislavu Dragičeviću (44), vlasniku tvrtke u Dugom Selu ''Drgaičević-Prijevoz i trgovina''. On je, pak, robu prodavao vlasniku benzinske postaje 'Dolinar' na Samoborskoj cesti Branku Dolinaru (40). Roba je potom u obrnutom smjeru ''vraćena'' nepoznatoj osobi od koje je i kupljena na početku. Osumnjičeni su međusobna potraživanja podmirivali kompenzacijama, no iz dokumentacije se ne vide brojevi računa koji su kompenzirani niti tko je robu isporučio, prevozio i primio.

Policija smatra kako iz svega proizlazi da je riječ samo o prometu dokumenata, a ne i roba, te da im je neplaćanje obveza prema proračunu bio cilj. Takvim nezakonitim poslovanjem državni proračun je zakinut za 29,2 milijuna kuna, prema nalazu Porezne uprave. Općinskom državnom odvjetništvu podneseno je posebno izvješće protiv osumnjičenih , zbog sumnje da su zloporabili ovlasti u gospodarskom poslovanju i prevarili Ministarstvo financija.

Blašković je od ranije poznat policiji i do sada je deset puta kazneno prijavljen zbog prijevara i krivotvorenja. Drugoosumnjičeni Dragičević ima dvije prijave za prijevare, dok je Dolinaru ovo prvi susret s policijom.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika