Objavljeno u Nacionalu br. 591, 2007-03-13

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KATUSI

Mirjani Hrgi opomena uoči otkaza

Nova TV pokušava isplivati iz afere "Ruyan"

VEČERNJA ŠKOLA - PRAKSA
Utorak, Nova TV, 20.00
Svaki tjedan ima svoje referendumsko pitanje. Poslije tko se bolje nosi Sanader ili Čačić i tko je jači na ruku Čobanković ili Šuker (ako smo dobro zapamtili, a nismo, i nema veze) sada svaku večer, od ponedjeljka do petka imamo, što bi rekli voditelji-kreteni pitanje svih pitanja: čiji su dijamanti ljepši? Ako ste za odgovor Vladimir Zagorec, mogli ste nazvati na broj 060821821, a ako smatrate da Ivana Trump ima dijamante ljepše od Zagijevih onda ste mogli nazvati 060822822. Cijena poziva s telefona sa žicom koja se može iščupati iz zida (tzv. fiksna mreža) je 3,66 KN po minuti, a ako zovete s mobitela (iz mobilne mreže) to će vas koštati 4,47 KN za minuticu. Pervan i đaci otvorili su pitanje čiji su dijamanti ljepši prije nego što je draguljar V.Z. (adresa u Interpolu) postao dostupan samo na svojoj internetskoj adresi www.zagi.zove.da.ga.love-hr.
Od misterija na ‘z’ čitateljice "Nacionala" je prošlog tjedna najviše zanimalo tko je na Zuhru nabio neopranu zelenu košulju, onako frišku iz dućana, s neugodno vidljivim tragovima tvorničkog pakiranja na prsašcima.


LUKA I IGARA
Četvrtak, HRT 2, 21.39
Luka Bulić neka u idućoj, jubilarnoj trećoj, emisiji ima još manje svojih tupavih komentara, a malo više vjernih imitacija pjevača zabavne glazbe. Tim se putem pošlo večeras (valjda je netko rekao pođimo), pa je tu bio i genijalan skeč s apsurdnom "Vašom bankom" koja pljačka svoje klijente tako da im bez njihova znanja otvara tekuće račune a telefonske razgovore naplaćuje po obračunskoj jedinici od jednog sata, što znači da ste dužni 360 KN čim vam se netko iz banke javi, što kao tarifa zvuči jako poznato.

VRTOGLAVICA 2
Četvrtak, HRT 2, 22.18
Voditeljima Ilinčiću i Polimcu izbiju graške znoja po čelu čim snime jednu ili dvije najave, pa zato brzo prepuste svoju ulogu nevidljivim tvorcima raznoraznih priloga koji nas dave svojim društveno korisnim spoznajama starim tridesetak godina, recimo o tome (senzacija!) da su "azijski filmaši sve više prisutni u Hollywoodu", pa kojekavim nenajavljenim rubrikama, ili anonimnim ocjenama da je ovaj ili onaj film ovakav ili onakav. Voditeljska emisija bez voditelja novi je kretenski recept koji može popušiti samo isto takva, k tome još i Hrvatska, provincijalna televizija.

EPICENTAR
Nedjelja, Nova TV, 18.10
Emisija koja se bavila Krležinim "Glembajevima" u Rijeci postavljenim na način glazbene drame zablistala je na kraju gđica Severina Vučković, telefonom negdje iz Hrvatskog Primorja. Slistila je primitivnu opoziciju u ZG studiju (HDZ osovinu Martinčević-Šestan) argumentima osobe koja je suverena u svakom poslu kojeg se dohvati, pa tako i u čitanju Krleže. Manje važna od toga, ali ipak vrlo važna, je disciplinska mjera koju je rukovodstvo Nove TV, u naporu da uspješno ispliva iz afere "Ruyan", izreklo voditeljici Mirjani Hrgi. Umjesto skidanja s ekrana i istrage o neovlaštenoj financijskoj dobiti stečenoj za reklamiranje nikotinskog preparata u nje-noj prošloj emisiji, voditeljici "Epicentra" uručeno je pismeno posljednje upozorenje uoči otkaza, što znači da je Nova TV toliko čvrsto uvjerena u njenu korumpiranost, da se ne želi zamarati detaljima.

SHPITZZA
Nedjelja, HRT 1, 21.55
Pozdravljamo (kao da je ikoga za to briga) novi voditeljski par: solidan zabavljač Mario Petreković koji na temelju odlično pisanog teksta odlično glumi debilnog seljačinu i Nikolina Pišek kojoj je potrebno nešto manje novih naprezanja da bi jednako odlično ostvarila svoju ulogu blazirane voditeljice (čitaj: visokoparne fufe) koja se zgražava nad Petrekovićevim neznanjem. U g. Petrekoviću, poznatom iz "Genijalaca", gđa Pišek je konačno dobila svoju dramsku suprotnost, pa su njih dvoje postali zabavni, hoće se reći: savršeni. Bogu hvala, netko je maknuo i dosadašnjeg voditelja Danijela Despota. Lako za to što se on pravio pametniji od vlastite emisije, nego se jednako tako morala ponašati i presveta mučenica Pišek, ali to tužno iskustvo je srećom sada iza nas. Nekim čudom odmah se pojavio i odličan prilog Petke Coner o Keniji, pravo malo čudo od novinarstva: ni traga snobizmu i prepokornosti prema nekom bijednom domaćem sponzoru koji je skucao par eura za avionske karte. Najjača mjesta njene reportaže su slike siromaštva i životnog optimizma lokalnog stanovništva, praćene autoričinim tekstom kojemu je osnovna odlika poštivanje ljudskog dostojanstva protagonista.

ŽIVOT SA CVIJEĆEM
Nedjelja. HRT 1, 16.39
U novoj epizodi života sa smećem opet smo pratili nekakvo naporno prijateljsko druženje u uvijek istom zapuštenom dvorištu koje oplemenjuju forzicije koje je umjetnik uzeo s nepoznatog mjesta (vidi snimku na kojoj reže grane), vidjeli smo opet gomilu cvijeća, npr. narcisa, koje košta kao da će ga platiti Iva Majoli i TV-pretplatnici zajedno, i čuli smo uobičajeno neukusne i ni na čemu temeljene pohvale tobožnjeg cvjećara Saše Šekoranje samome sebi.

RED CARPET
Nedjelja, Nova TV, 22.40
Emisija je doživjela pravu katastrofu iz koje nema povratka. Sa školskih ferija vratio se voditelj Daniel Delale, za kojeg kolegica Mia Kovačić tvrdi nekakvu glupost (da je bio na godišnjem odmoru), ali to je sitnica. Brodolom broj jedan je Fashion Guru koji je počinio početničku grešku i slizao se s objektom svojih kritika, stanovitom Vuicom. Dotični mladić Boris Banović, inače zvijezda tjednika "Stars", služeći svoj teški tv-krušac nasjeo je na obećanje da će snimati u svojem tv-studiju, pojavio se na tjednom snimanju recitacija gđe Vuice za "Extru" i Novu TV, grlio se tamo s njom i puzao po svekolikom podu njenog boravišta, tj. ne samo da ju je zauvijek izuzeo iz svojeg kritičarskog obzora nego joj je pružao podršku dok je ona čitala neke svoje jadne kretenarije, na razini HDZ-ove Tikve Jesenje, tj. Jagode Svibanjske Martinčević Lipovčan, o Krleži kojeg su uništili "Glembajevima" u riječkom HNK. Nije lijepo da se propast "Red Carpeta" događa na televiziji čiji je programski direktor Siniša Svilan, čovjek koji je svojedobno napravio "Glamour Cafe", nedosegnuti vrhunac i vječni uzor za kojekakve carpete i shpitzze.


Vezane vijesti

Visoka državna izaslanstva položila vijence na Mirogoju

Visoka državna izaslanstva položila vijence na Mirogoju

U povodu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja visoka državna izaslanstva te izaslanstvo Grada Zagreba… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika