Objavljeno u Nacionalu br. 591, 2007-03-13

Autor: Berislav Jelinić

INICIJATIVA SDP-ovih EKONOMISTA

Osnovana udruga HR+

Neven Mimica, jedan od osnivača udrugeNeven Mimica, jedan od osnivača udrugeVodeći SDP-ovi stranački ekonomisti osnovali su prije nekoliko dana udrugu Napredna Hrvatska HR+. Na čelu joj je bivši SDP-ov ministar financija Mato Crkvenac, njegov zamjenik je Dragan Kovačević, šef financija Zagrebačkog holdinga, a u upravnom odboru udruge su Slobodan Ljubičić, šef Zagrebačkog holdinga, Neven Mimica i makroekonomist Žarko Primorac. Kako doznajemo radu udruge uskoro bi se mogli aktivno priključiti i lideri nekih vodećih hrvatskih kompanija koje je okupio Dragan Kovačević.

Cilj udruge je, kažu, iznadstranački pridonijeti utvrđivanju razvojnih prioriteta Hrvatske, a dva temeljna cilja su ostvariti dinamičan gospodarski rast tako da Hrvatska za desetak godina stigne najrazvijenije među novoprimljenim članicama EU, te unaprijediti kvalitetu života u Hrvatskoj, tako da ona dugoročno bude jedna od pet država koje ostvaruju najvišu kvalitetu življenja u Europi. Iako zamišljena da prvenstveno djeluje nadstranački, udruga će u izbornoj godini vjerojatno potaći i nova kadrovska preslagivanja unutar SDP-a.

Crkvenac je za Nacional objasnio što udruga sugerira kako bi se ostvarili zacrtani ciljevi: “Kroz svoje ćemo rasprave sugerirati smanjenje državne uprave, kako bismo je učinili efikasnijom i s bolje plaćenim zaposlenicima - predložit ćemo i razvoj sustava obrazovanja za upravu. Efikasnim državnim sustavom poticaja i kazni želimo smanjiti sivu ekonomiju. Išli bismo čak i do toga da nove privatne agencije ubiru neke državne poreze. Tim mjerama moglo bi se obuhvatiti bar 5 od 50 milijardi kuna iz sive ekonomije i preusmjeriti ih u razvoj. Državi ćemo sugerirati veliki zaokret u ulagačkoj politici. Predlažemo napuštanje investicija tipa pelješki most, dosadašnje saniranje brodogradnje, te velika daljnja ulaganja u prometnice koje neće biti isplative bar 20 godina. Znatan dio sredstava od privatizacije predlažemo usmjeriti u sustav hrvatskih razvojnih fondova koje treba razvijati po regijama. Hrvatska dosad nema vlastite vizije, koncepcije niti strateškog plana razvoja. Svaka vlada počinje od početka, a strategiju se pokušalo već pet puta pripremati. Svaki pokušaj je brzo zaboravljen kao i zadnji ‘Strateški okvir’ iz lipnja 2006. Agencija za unaprjeđenje izvoza već je tri puta osnivana i ukidana, a postoje i brojni drugi slični primjeri. Takvo je stanje neprihvatljivo.”

Dragan Kovačević je za Nacional izjavio da udrugu osnivaju kako bi okupili građane i intelektualce, neovisno o stranačkoj ili bilo kojoj drugoj pripadnosti, koji će svojom snagom osigurati postizanje konsenzusa o bitnim pitanjima nacionalnog razvoja. Dodao je da će HR+ svoje ideje javnosti približiti i putem niza specijaliziranih televizijskih emisija, koje bi se trebale emitirati na Z1 televiziji.

Vezane vijesti

BIVŠI PREMIJER, POTPREDSJEDNIK VLADE I MINISTAR FINANCIJA SVJEDOĆITI ĆE IDUĆI ČETVRTAK O SLUČAJU LENAC

BIVŠI PREMIJER, POTPREDSJEDNIK VLADE I MINISTAR FINANCIJA SVJEDOĆITI ĆE IDUĆI ČETVRTAK O SLUČAJU LENAC Slijedeći će četvrtak, pred saborskim… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika