Objavljeno u Nacionalu br. 591, 2007-03-13

Autor: Nacionalova redakcija

SAD

FBI plijeni muzejske avione

AMERIČKI lovački avion F-14 TomcatAMERIČKI lovački avion F-14 TomcatAgenti američke federalne policije FBI u posljednje su vrijeme u raznim zrakoplovnim muzejima Kalifornije zaplijenili izložene primjerke američkog lovačkog aviona F-14 Tomcat u sklopu operacije sprječavanja Irana da dođe do rezervnih dijelova tog aviona. Avioni tipa F-14 bili su u sastavu američkih vojnih snaga tridesetak godina, u prvom redu u sastavu ratne mornarice za operiranje s nosača aviona od 1974. do 2006. godine, kada su i posljednji avioni tog tipa povučeni iz aktivne službe. No, ti su avioni ostali u aktivnoj službi u Iranu, predstavljaju i danas - iako su iranski primjerci tih aviona stari trideset godina - značajnu snagu iranskog ratnog zrakoplovstva, a američki organi - zbog mogućnosti da dođe do ratnog sukoba SAD i Irana - žele spriječiti Iran da dođe do rezervnih dijelova za avione. Svi američki avioni tog tipa koji se još nalaze po američkim zračnim bazama pod strogom su stražom, a primjerci iz muzeja zaplijenjeni su zbog opasnosti da iranski agenti ili neki kradljivci ne skinu s tih aviona pojedine dijelove koji bi bili korisni iranskom ratnom zrakoplovstvu.

Iran je avione dobio sedamdesetih godina, kada je na vlasti u Iranu bio šah Reza Pahlavi, veliki američki saveznik. Tada su SAD prodale Iranu 80 aviona F-14, a Iran je bila jedina strana sila na svijetu koja je dobila te američke avione.

Vezane vijesti

Pedofil zamijenio Bin Ladena

Pedofil zamijenio Bin Ladena

Osumnjičeni za zlostavljanje i pornografsko snimanje djece zamijenio je ubijenog čelnika Al Kaide, Osamu bin Ladena na popisu najtraženijih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika