13.03.2007. / 09:29

Autor: Ana Kirin

KOSOVO

Europski parlament podržao Ahtisaarijev prijedlog

Europski parlament je izrazio spremnost da izdvoji nužna dodatna sredstva za financiranje budućeg djelovanja Europske unije na Kosovu

Europski parlament je u ponedjejak 12. ožujka podržao prijedlog za budućnost Kosova koji je iznio UN-ov izaslanik Martti Ahtisaari. "Pronalaženje rješenja za budući status Kosova na temelju konačnih prijedloga Marttija Ahtisaarija od najveće je važnosti za stabilnost i nastavak razvoja čitave regije", kaže se u prijedlogu izvješća koji je prihvatila velika većina članova odbora u Europskom parlamentu. Od UN-ova Vijeća sigurnosti u Europskom parlamentu očekuju brzo donošenje nove rezolucije na temelju tih prijedloga.

Europski parlament je izrazio spremnost da izdvoji nužna dodatna sredstva za financiranje budućeg djelovanja Europske unije na Kosovu. Kao uvjet za to navodi se organizacija "međunarodne konferencije donatora". Ističe se također da konačno rješenje koje se prihvati u UN-ovu Vijeću sigurnosti treba voditi računa o zajedničkom stajalištu Unije.

Martii Ahtisaari je ove subote objavio da su srpsko-kosovski pregovori, koji su trajali 14 mjeseci, završili neuspjehom. Njegov plan za budućnost Kosova predviđa širok stupanj neovisnosti Kosova pod nadzorom međunarodne zajednice pod vodstvom EU. Kosovo bi prema tom planu trebalo moći ući u međunarodne organizacije, imati ustav, zastavu i nacionalnu himnu.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika