13.03.2007. / 10:01

Autor: Nina Tomljanović

WASHINGTON

Amerikanci planiraju povlačenje iz Iraka

Jedna od preporuka Bakerove komisije, dvostranačke Studijske skupine za Irak čiji je član bio i Robert Gates, prije imenovanja ministrom obrane, bila je i zaokret od borbene prema savjetničkoj ulozi američkih snaga u Iraku

U slučaju da sadašnje povlačenje američkih snaga završi neuspjehom ili da ga Kongres onemogući, američki vojni planeri počeli su pripremati strategiju za uzmak iz Iraka. Takva strategija, temeljena dijelom na američkim iskustvima iz Salvadora 80-ih godina, još je u ranoj fazi planiranja i bit će prilagođena rezultatima sadašnjeg porasta broja američkih postrojbi u Iraku, a uključuje postupno povlačenje snaga i veći angažman na obuci iračkih vojnika.

Također takva strategija predstavlja dramatičan zaokret od sadašnje politike predsjednika Georgea W. Busha da se angažira veliki broj američkih snaga u agresivnoj taktici protiv pobunjenika, no ona ima utjecajne pristaše u Pentagonu.

Jedna od preporuka Bakerove komisije, dvostranačke Studijske skupine za Irak čiji je član bio i Robert Gates, prije imenovanja ministrom obrane, bila je i zaokret od borbene prema savjetničkoj ulozi američkih snaga u Iraku.
Jedan od ključnih savjetnika Bakerove komisije, koji je zagovarao snažniji savjetnički angažman američkih snaga u Iraku, bio je i veteran iz Salvadora Kalev Sepp.

Slučaj Salvadora u suprotnosti je s primjerima masovnog angažmana američkih snaga u Vijetnamu i sada u Iraku, gdje bi s novim pojačanjima snage SAD trebale premašiti 160.000 vojnika.

SAD je u Salvador poslao 55 zelenih beretki koje su pomagale salvadorskoj vojsci u borbi protiv pobunjenika od 1981. do 1992. kada je potpisan mirovni sporazum.
Zapovjednik američkog združenog stožera general Peter Pace, na nedavnom saslušanju pred Kongresom, u nekoliko je navrata referirao na kampanju u Salvadoru, što je po tumačenju jednog dužnosnika Pentagona, signal da po njegovu stajalištu uspjeh u Iraku možda ne ovisi o dodatnim borbenim postrojbama.
Iako dužnosnici Pentagona kažu kako bi napori u Iraku bili znatno veći od 55 savjetnika korištenih u Salvadoru, očito je da model Salvadora utiče na planiranje. Dužnosnici ministarstva obrane navode kako bi angažirali tisuće savjetnika u idućoj fazi iračke strategije.

Vezane vijesti

Turkish Airlines se povlači iz BH Airlinesa

Turkish Airlines se povlači iz BH Airlinesa

Turski zračni prijevoznik Turkish Airlines povlači se iz partnerstva s bosanskohercegovačkom zrakoplovnom tvrtkom BH Airlines u kojoj je imao 49… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika