13.03.2007. / 16:29

Autor: Nacionalova redakcija

INTERNET

Više od 50 posto javnih usluga dostupno putem interneta

Istraživanje je u rujnu prošle godine u Hrvatskoj provela konzultantska tvrtka T&MC, a njime je bilo obuhvaćeno 1.200 tijela državne vlasti, odnosno 651 web stranica, a analiza je napravljena za 12 područja usluga za građane i osam za poslovne subjekte

Više od 50 posto javnih usluga u Hrvatskoj prošle godine, bilo je dostupno putem Interneta, pokazali su rezultati trećeg istraživanja o javnim uslugama na Internetu koje je u utorak predstavljeno u Središnjem državnom uredu za e-Hrvatsku.
Građanima je bilo dostupno više od 46 posto, a poslovnim subjektima više od 60 posto javnih usluga, istaknula je na konferenciji za novinare voditeljica projekta u tvrtki T&MC Dunja Đurica.

U 2004. građanima je bilo dostupno tek nešto više od 3 posto, a poslovnim subjektima oko 6 posto javnih usluga. Već 2005. ostvaren je značajan pomak i dostupnost od 38 posto za građane, a oko 30 posto za poslovne subjekte. U protekle dvije godine Hrvatska je pretekla Slovačku i Latviju, dok u razvoju elektroničke javne uprave u EU i dalje predvodi Austrija sa 95 posto, a slijede Švedska, Norveška, Estonija sa 90 posto, itd.

Istraživanje je u rujnu prošle godine u Hrvatskoj provela konzultantska tvrtka T&MC, a njime je bilo obuhvaćeno 1.200 tijela državne vlasti, odnosno 651 web stranica, a analiza je napravljena za 12 područja usluga za građane i osam za poslovne subjekte. Najbolje usluge pruža 15-ak web stranica, kao što su Porezna uprava s uslugom e-PDV sa stopostotnom dostupnosti, Knjižnica Nikola Zrinski iz Čakovca, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje i usluga e-Mirovinsko. Više od 90 posto poslovnih subjekta u Hrvatskoj koristi Internet, a broj građana, korisnika Interneta premašio je 40 posto.

Vezane vijesti

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Intel je zbrojio i analizirao globalni internetski promet. Dobiveni rezultati daju sliku rasta interneta i dinamike korištenja određenih usluga.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika