13.03.2007. / 17:52

Autor: Stjepan Marković

ITALIJA

Počelo suđenje Berlusconiu

Na sudu u Milanu počelo je suđenje bivšem talijanskom premijeru Silviu Berlusconiu i britanskom odvjetniku Davidu Millsu zbog ometanja istrage. Prema optužnici Berlusconi je platio Millsu 600.000 dolara za lažno svjedočenje na dvama suđenjima u kojima je Berlusconi bio optužen zbog korupcije. Kazna za ovo kriminalno djelo je između četiri i 12 godina zatvora. Obojica optuženika se nisu pojavila na sudu, nego su se preko svojih odvjetnika izjasnili da nisu krivi.

Najveći problem za tužitelje predstavlja vrijeme, naime prije posljednjih izbora kada je Berlusconi izgubio vlast smanjen je rok zastare za ometanje istrage sa 15 na 10 godina. Kako se ometanje istrage dogodilo u veljači 1998. godine tužiteljstvo ima nešto manje od godinu dana da završi sa suđenjem. Odvjetnici Berlusconija i Millsa su optuženi da namjerno pokušavaju oduljit suđenje jer su pozvali 83 svjedoka.

Suđenje će biti iznimno teško i bez pravnih smicalica braniteljskih timova, jer će uključivati dokazivanje poslovanja preko offshor kompanija, račune u međunarodnim bankama i velike novčane transfere. Prema optužnici 600.000 dolara koji su se pojavili na računu zaklade kojom upravlja Mills je uplatio Berlusconi kako bi se odužio za lažno svjedočenje. Tim novcem je otplaćena hipoteka kuće u Londonu koja je glasila na imena Millsa i njegove supruge Tesse Jowell, britanske ministrice kulture.

Tužitelji su za svjedoke pozvali bankare, menadžere financijskih fondova i londonske policajce koji su prošle godine zaplijenili Millsove kompjutere.

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika