14.03.2007. / 13:51

Autor: Stjepan Marković

VELIKA BRITANIJA

Parlamentarna rasprava o budućnosti nuklearnog programa

U Donjem domu britanskog parlamenta je počela rasprava o budućnosti nuklearnog programa Trident. Glasovanje se predviđa za 19 sati po hrvatskom vremenu. Vladajuća laburistička stranka ima većinu u parlamentu, no premijer Blair ima jaku opoziciju unutar vlastite stranke jer dio članova se protivi njegovom planu. Završetak sadašnjeg Trident nuklearnog programa je predviđen za 2024. godine i podmornice će se morati zamijeniti novima. Novi plan koji je predstavio Blair predviđa smanjenje broj podmornica s četiri na tri i smanjiti broj nuklearnih bojnih glava za 20 posto. Programi prema kojim nuklearne rakete prenose zračne snage ili rakete instalirane na kopnu najvjerojatnije će biti prekinut. Novi program koji će naslijediti Triden bi trebao koštati između 15 i 20 milijardi funti u sljedećih 17 godina.

Blair drži da je Velikoj Britaniji potrebno nuklearno oružje zbog nestabilnosti u svijetu, no neki zastupnici vjeruju da Britanija pridonosi svjetskoj nestabilnosti posjedovanjem takvog oružja. Britanski ministar obrane Des Brown je u intervju za britanske medije rekao da je teško objasniti zašto je Velikoj Britaniji danas nakon Hladnog rata potrebno nuklearno oružje, no dodao je da nije moguće predvidjeti što će se događati u budućnosti, te je zato dobro da imaju sve mogućnosti na raspolaganju.

Vezane vijesti

Britanska 'packa' zbog Gay Pridea

Britanska 'packa' zbog Gay Pridea

Britansko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je u u utorak nasilje i diskriminaciju u odnosu na Gay Pride, a britansko veleposlanstvo u Zagrebu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika