14.03.2007. / 17:19

Autor: Martina Zeković

HAAG

Carla del Ponte kritizira mlaku reakciju EU zbog odluke suda o Srebrenici

Tužiteljica je također zabrinuta da možda "nikada nećemo vidjeti Mladića i Radovana Karadžića u pritvoru što bi imalo razarajući utjecaj na međunarodnu pravdu"

Nakon što je Međunarodni sud pravde proglasio Srbiju odgovornom što nije spriječila genocid u Srebrenici ni kaznila počinitelje, glavna haška tužiteljica Carla del Ponte, naglašava da visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana u izjavi "nije uopće spomenuo činjenicu da je utvrđeno da je Srbija prekršila Konvenciju o genocidu" niti da je propustila izručiti Sudu Ratka Mladića, koji je optužen za genocid. Ona je ostala iznenađena mlakom reakcijom međunarodne zajednice i predsjedništva EU na tu presudu, te je ocijenila da je to "potencijalno razarajući razvoj događaja".

Naime, predsjedništvo EU je zadovoljno činjenicom da "nema kolektivne kazne" i da je "najviši sud na svijetu zaklopio ovu stranicu". Na sličan način reagiralo je i njemačko predsjedništvo EU koje se "nada da će presuda MSP-a pomoći da se zatvori bolno poglavlje u povijesti regije". Tužiteljica je također zabrinuta da možda "nikada nećemo vidjeti Mladića i Radovana Karadžića u pritvoru što bi imalo razarajući utjecaj na međunarodnu pravdu".

Haški sud i tužiteljstvo danas su osudili specijalni dodatak o Srebenici, autora Milivoja Ivaniševića, Tekst Milivoja Ivaniševića, objavljen u ponedjeljak u beogradskom dnevniku 'Glas javnosti' o Srebrenici osuđen je od strane Haškog suda i tužiteljstva kao "sramotno negiranje i relativizacija činjenica koje je ovaj sud utvrdio van razumne sumnje o genocidu koji je počinjen u Srebrenici".

Vezane vijesti

Nikolić pravda svoje izjave o Vukovaru i Srebrenici

Nikolić pravda svoje izjave o Vukovaru i Srebrenici

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u petak za agenciju Tanjug da je njegova izjava o Vukovaru, koja je u Hrvatskoj izazvala brojne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika