15.03.2007. / 09:18

Autor: Nina Tomljanović

WASHINGTON

Khalid Sheikh Mohammed: "Ja sam odgovoran za operaciju 11. rujna od A do Ž"

SAD u zatvoru svoje mornaričke baze Guantanamo na Kubi od 2001. godine drži oko 400 pripadnika Al Qaide, talibana i drugih islamista, tretirajući ih kao "neprijateljske borce" u ratu protiv terorizma

Khalid Sheikh Mohammed, pred vojnom komisijom u Guantanamu, 10. ožujka preuzeo je odgovornost za niz terorističkih operacija.

"Ja sam odgovoran za operaciju 11. rujna od A do Ž", kazao je Mohammed. Također je priznao planiranje, financiranje i obuku osoba koje su izvele niz bombaških napada, od onog iz 1993. godine na WTC u New Yorku, do pokušaja Richarda Reida iz 2001. godine da eksplozivom u cipelama digne u zrak avion American Airlinesa na letu Pariz-New York. Priznao je i 29 pojedinačnih napada, uključujući i mnoge koji nisu izvedeni, kao što je "drugi val" napada nakon 11. rujna u kojem su ciljevi navodno bili tornjevi Sears i Library u Chicagu i Los Angelesu, Plaza Bank u Seattleu i Empire State Building u New Yorku.

"Dijelim odgovornost i za pokušaj ubojstva pape Ivana Pavla II. tijekom posjeta Filipinima", priznao je Mohammed. On je ponudio i priznanje da je "upravljao i ćelijom za proizvodnju biološkog oružja, kao što su antraks i slična, te da je vodio operacije za proizvodnju tzv. prljave bombe u SAD", navodi Pentagon.

Vojnu komisiju u Guantanamu Pentagon naziva "Tribunalom za ispitivanje statusa boraca".
"Tribunal" je upravno tijelo koje treba utvrditi potpada li Mohammed pod definiciju "neprijateljskog borca", naveo je Pentagon. SAD u zatvoru svoje mornaričke baze Guantanamo na Kubi od 2001. godine drži oko 400 pripadnika Al Qaide, talibana i drugih islamista, tretirajući ih kao "neprijateljske borce" u ratu protiv terorizma, koji, po tumačenjima pravnih stručnjaka Bushove administracije, ne uživaju zaštitu Ženevskih konvencija i mogu biti držani u pritvoru neograničeno i bez suđenja.

Uz Mohammeda, Pentagon je objavio dijelom cenzurirane iskaze Abu Faraja al-Libija i Ramzija Binalshibha.Binalshibh je osumnjičen za pomaganje Mohammedu u izvedbi napada 11. rujna, a povezan je i s osujećenim planom rušenja aviona na londonski Heathrow.
Za Al-Libi-ja se sumnja da je navodno isplanirao dva bombaška napada u prosincu 2003. godine, u razmaku od 11 dana, na pakistanskog predsjednika Perveza Musharrafa zbog njegove podrške SAD-u u ratu protiv terorizma.

Vezane vijesti

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Američke bespilotne letjelice ubile su početkom tjedna više od 27 Pakistanaca u najnovijim napadima u sklopu operacije koja sad već traje drugi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika