15.03.2007. / 15:44

Autor: Stjepan Marković

ZAGREB

Oteti pomorci sletjeli na Pleso

Pomorci su istaknuli da se vraćaju natrag na posao u Nigeriju

U zagrebačku zračnu luku Pleso sletjeli su Renato Garma i Mate Luša, dvojica pomoraca koje su nakon trosjednog zatočeništva u ponedjeljak oslobodili nigerijski vojnici. U Hrvatsku su došli letom preko Pariza, a dočekali su ih članovi obitelji. Zajedno s njima u Zagreb je sletio Milan Smolović, crnogorski državljanin koji je također bio otet s dvojicom hrvatskih državljana.

Nakon što su se zahvalili Vladi, MVPEI i Jošku Paru, veleposlaniku u Londonu, opisali su otmicu i događaje nakon nje. Prema njihovim riječima otmičari su ih oteli iz bara koji se nalazio nedaleko od broda i vezali im oči. Stalno su ih selili s jedne lokacije u džungli na drugu. "U početku su bili malo agresivni, čak prijetili smrću, ali nas nisu maltretirali i na kraju smo skoro bili prijatelji", kazao je Luša. Čuvalo ih je po deset čuvara, od kojih je polovica bilo naoružanih. Za jelo su dobivali malo riže, curryja i tvrdog mesa, koje prema njihovim riječima nije bio jestivo. Svih 22 dana koliko su proveli oteti nisu imali nikakve higijenske uvjete. Spavali su najčešće na otvorenom, tako da bi pokisnuli kad bi padala kiša.

Pomorci su istaknuli da se vračaju natrag na posao u Nigeriju. "Moram raditi, ne mogu u ovim godinama mijenjati firmu koja se prema nama podnijela korektno. Svugdje u svijetu je opasno, pa i kod nas se događaju otmice", istakao je Mate Luša iz Brodarice kod Šibenika, koji ne želi raditi dramu od cijelog slučaja, nego kaže kako nisu imali sreće.

Za otmičare su rekli da se radi o siromašnim seljacima koji su htjeli zaraditi novac, a ne o nekoj pobunjeničkoj skupini.

Vezane vijesti

Pad zrakoplova u Nigeriji: Nema preživjelih

Pad zrakoplova u Nigeriji: Nema preživjelih

Spasilačke službe nisu pronašle ni jednu preživjelu osobu iz nigerijskog putničkog zrakoplova sa 153 putnika koji se u nedjelju srušio na stambenu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika