15.03.2007. / 19:05

Autor: Stjepan Marković

ZAGREB

Preuređenje Starog Trnja u stambenu zonu za 8000 ljudi

Zagrebačka tvrtka Arhingtrade planira preuređenje Starog Trnja u naselje od 240.000 kvadratnih metara stambenog prostora u kojima bi moglo živjeti 8.000 stanovnika, javlja Jutarnji list. Prema urbanističkom planu ovi planovi bi se mogli realizirati 2014. godine kad će se prostor od 42 hektara potpuno preurediti, produžiti će se Strojarska ulica koja će se spojiti s novim mostom i Ulicom SR Njemačke. Tim mostom bi trebala ići trasa lake gradske željeznice.

Posebnost područja mješovite stambeno-poslovne namjene je tzv. umireni promet koji je novost u gradu, dok će se parkirališna mjesta pokušati što više smjestiti u podzemne garaže te će ih svaka zgrada rješavati na svojoj parceli.

Javni autobusni prijevoz vozit će unutar naselja, za razliku od dosadašnjeg koji dolazi samo do njegovih rubnih dijelova. Dječja igrališta bit će raspoređena ravnomjerno po cijelom naselju, a nalazit će se zaštićena u sredini gradskih blokova. Pješačke zone i biciklističke staze ostvarit će i dugo najavljivani suživot grada i rijeke Save, a objekti visine od četiri do devet etaža potpuno će promijeniti vizuru četvrti obiteljskih kuća. Sada Starim Trnjem dominiraju osobne kuće, a usitnjene parcele onemogućavaju novu visoku i nisku gradnju.

U planu preuređenja Starog Trnja Grad je inzistirao na povećavanju kapacitet prometnica i njihovo povezivanje, tako će se preoblikovati ulica Prisavlje i dio južnog poteza Slavonske avenije, koji će ujedno biti i rubnici sjeverne i južne strane čitavog prostora. S istoka i zapada Staro Trnje će obrubljivati Ulica Hrvatske bratske zajednice i novoplanirana spojnica Slavonske avenije i Prisavlja.

Od javnih objekata trebale bi se graditi dvije nove škole, dva vrtića, crkva, kulturni dom i dom za starije i nemoćne te dobrovoljno vatrogasno društvo. S druge strane, sadašnji stanovnici uglavnom se protive tom planu, ne zato što ne žele da se njihov dio grada uredi, nego smatraju da će se time dobiti još jedan kvart u Zagrebu s visokim blokovima zgrada. Također strahuju da bi ih investitor mogao prevariti za cijenu zemljišta. Naime, neke od javnih površina biti će smještene su na zemljištu na kojemu su sada privatne kuće, a njihovi vlasnici strahuju da bi zbog toga mogli dobit vrlo male odštete. Nezadovoljni Trnjini su osnovali udrugu STUP i skupili 3000 potpisa koje su predali Gradskom poglavarstvu.

Vezane vijesti

'Bandić ne poštuje zakon'

'Bandić ne poštuje zakon'

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić optužio je danas zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da krši zakon jer je odobrio,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika