16.03.2007. / 08:41

Autor: Ana Kirin

SLOVENIJA

Deset točaka za ujedinjenje Slovenije

Kao smisao izjave slovenskog ministarstva vanjskih poslova u 10 točaka, Dimitrij Rupel je naveo namjeru da se i domaća javnost upozori da, kada je riječ o nacionalnom interesu u vanjskoj politici, prema inozemstvu treba nastupati "jednoglasno". "Kod nas je više demokracije i neusuglašenosti nego u Hrvatskoj", dodao je Rupel.

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel u četvrtak 15. ožujka ponovno je izjavio kako Slovenija nije sklona uključivanju amandmana o arbitraži u izvješće o napretku Hrvatske na putu u EU jer je riječ o bilateralnom pitanju, a izvješće bi se trebalo odnositi na hrvatsko ispunjavanje pristupnih kriterija.

Rupel je u emisiji "Odmevi" (Odjeci) na RTV Slovenija komentirao mogućnost, koju je spomenuo izvjestitelj za Hrvatsku u Europskom parlamentu Hannes Swoboda, da se otvorena granična pitanja Slovenije i Hrvatske, ako ne dođe do međusobnog dogovora, riješe međunarodnom arbitražom. Među ostalim je rekao da cijeni ulogu Europskog parlamenta te da Swoboda "razmišlja svojom glavom", ali da nije zabrinut zbog tog amandmana.

Smisao reakcije slovenskih političara na spomenuti amandman i izjave slovenskog ministarstva vanjskih poslova, rekao je Rupel, je u tome "da se pokuša ograničiti šteta" nastala jednostranim tumačenjima hrvatske strane. Ocijenio je da Slovenija nije ugrožena tim amandmanom i da zapravo nikad nije "stajala bolje". Iako je mišljenje Europskog parlamenta važno, istaknuo je Rupel, odluka o članstvu Hrvatske u Europskoj uniji donosi se na Europskom vijeću EU, a Slovenija je članica EU.

Kao smisao izjave slovenskog ministarstva vanjskih poslova u 10 točaka, Rupel je naveo namjeru da se i domaća javnost upozori da, kada je riječ o nacionalnom interesu u vanjskoj politici, prema inozemstvu treba nastupati "jednoglasno". "Kod nas je više demokracije i neusuglašenosti nego u Hrvatskoj", dodao je Rupel.

Osvrnuo se i na izjavu hrvatske ministrice vanjskih poslova i europskih integracija Kolinde Grabar-Kitarović da bi granično pitanje između Hrvatske i Slovenije trebalo riješiti pred međunarodnom pravosudnom instancom. Rupel je to komentirao ponavlajući da Slovenija nikad nije otklanjala ni arbitražu, ali da postoje različiti načini rješavanja otvorenih pitanja granice.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika