16.03.2007. / 12:15

Autor: Ana Kirin

KINA

Kina uvodi privatno vlasništvo

Nakon godina rasprava i kontroverzi kineski je parlament na svojoj godišnjoj sjednici koja nakon 11 dana završena u petak 16. ožujka, usvojio zakon kojim se priznaje pravo na privatno vlasništvo. Tim zakonom, koji ipak izuzima zemlju koja ostaje u državnom vlasništvu, želi se zaštititi kolektivno, javno i privatno vlasništvo. Međutim, kineski državni mediji navode da se novim zakonom i dalje daje prednost javnom vlasništvu unutar ekonomskog sustava.

Zakon o vlasništvu prihvaćen je većinom glasova gotovo 3 tisuće zastupnika Narodne skupštine. Ostali tekstovi, među kojima i izvješće o radu vlade koje je predstavio kineski premijer Wen Jiabao, također su prihvaćeni većinom, između 83 i 99 posto glasova. Wen Jiabao je u svom izvješću za nadolazeću godinu istaknuo potrebu uklanjanja društvenih razlika i kontrolu rasta s ciljem od osam posto.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika