16.03.2007. / 16:05

Autor: Nina Tomljanović

KONFERENCIJA

Započela 13. CEEPUS konferencija

Glavni cilj koji si CEEPUS (Central European Exchange Programme for University Studies) postavlja u nadolazećem razdoblju je razvoj zajedničkih istraživačkih programa, istaknuli su glavna tajnica CEEPUS-a Elisabeth Sorantin i Dragan Primorac, hrvatski ministar znanosti

13. ministarska konferencija zemalja članica Srednjoeuropskoga programa sveučilišne razmjene studenata i profesora, započela je u Zagrebu. Biti će to razvoj zajedničkih istraživačkih programa, te će biti najavljeno primanje BiH kao 14. zemlje članice.

Glavni cilj koji si CEEPUS (Central European Exchange Programme for University Studies) postavlja u nadolazećem razdoblju je razvoj zajedničkih istraživačkih programa, istaknuli su glavna tajnica CEEPUS-a Elisabeth Sorantin i Dragan Primorac, hrvatski ministar znanosti.

Domaćini konferencije su Zagreb i ministar Primorac jer je Hrvatska tijekom proteklog jednogodišnjeg razdoblja predsjedala tim programa, a na kraju današnje konferencije čelnu će poziciju prepustiti Bugarskoj.

Sredoje Nović, bosanskohercegovački ministar civilnih poslova istaknuo je da će BiH na ministarskoj konferenciji iskazati snažnu želju za pristup u CEEPUS jer to smatra i izlaskom BiH u Europu posredstvom razmjene u programima visokoga obrazovanja.

Zemlje koje trenutno čine CEEPUS su Albanija, Austrija, Bugarska, Hrvatska, Češka Republika, Madžarska, Makedonija, Crna Gora, Poljska, Rumunjska, Srbija, Slovačka Republika i Slovenija. U tijeku su i pregovori o pristupanju Švicarske i Lihtenštajna, a o tome se razgovara se i s predstavnicima baltičkih zemalja.

Hrvatska je u CEEPUS-u od 1995. i trenutačno koordinira dvije mreže suradnje, a partner je u 37 mreža.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika