18.03.2007. / 17:55

Autor: Nina Tomljanović

NJEMAČKA

Židovski muzej u središtu Münchena

Direktor muzeja i inicijator njegove izgradnje, Bernhard Purin, rekao je da je grad München financirao židovski muzej s 14,5 milijuna eura

Više od 60 godina nakon završetka Drugog svjetskog rata, München će prvi puta dobiti svoj židovski muzej.
Grad München dobiva svoj prvi židovski muzej u središtu grada, smješten pored nove glavne sinagoge i zgrade Židovske općine.
To će biti drugi novoizgrađeni takav muzej u Europi od završetka Drugog svjetskog rata.
Prvi Židovski muzej također se nalazi u Njemačkoj, točnije smješten je u samoj metropoli, gradu Berlinu.
Direktor muzeja i inicijator njegove izgradnje, Bernhard Purin, rekao je da je grad München financirao židovski muzej s 14,5 milijuna eura. Stalni postav muzeja je snažno orjentiran na suvremeni život židovske zajednice, za razliku od mnogih drugih židovskih muzeja u Europi i svijetu, ističe Purim.

''Želimo se jasno distancirati od uobičajenog načina promatranja židovstva samo kroz povijesnu dimenziju i posebno prizmu Holokausta'', rekao je Purim.

Prije Münchena, Purin je vodio Židovski muzej u Fuerthu gdje je izazvao napetosti svojim pokušajem da omogući uvid u židovstvo bez mučeništva. Kada su sukobi 2002. godine eskalirali nakon satirične izložbe ''Delikatese kod Adama'', Purin se preselio u München.

''Ovaj novi muzej bit će mjesto otvorenog sučeljavanja sa židovskom povijesti, umjetnosti i kulturom uključujući i aktualno stanje'', rekao je gradonačelnik Münchena Christian Ude.

U prvoj će godini izložbe u muzeju biti pod geslom ''Skupljanje''. ''Bit će naravno riječi i o pljački i oduzimanju židovskih kolekcija'', kaže Purim. Između ostalog bit će prikazana i poznata Wittelsbaška kolekcija židovske umjetnosti koja sadrži vrlo skupocjene i rijetke hebrejske rukopise. Početkom 2008. godine izlagat će se djela suvremenih židovskih umjetnika.
Svečano otvorenje modernog zdanja židovskog muzeja predviđeno je za četvrtak, 22. ožujka.


Vezane vijesti

Spaljivanjem djela muzej prosvjeduje protiv štednje

Spaljivanjem djela muzej prosvjeduje protiv štednje

Direktor Muzeja suvremene umjetnosti u gradu Casoria blizu Napulja počeo je u utorak spaljivati djela prosvjedujući protiv velikih proračunskih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika