19.03.2007. / 13:41

Autor: Nina Tomljanović

BUGARSKA

Prometnice zakrčili rabljeni automobili iz EU

Stojan Zelev, predsjednik Bugarskog udruženja uvoznika automobila koji se bavi samo novim automobilima upozorio je na ekološku katastrofu koju može pridonijeti priljev starih automobila i izostanak stroge tehničke kontrole

Nakon što je Bugarska početkom godine ušla u Europsku uniju ukinute su sve prijašnje carine na uvoz automobila. To je rezultiralo poplavom rabljenih vozila iz Unije koja koče promet na tamošnjim lošim cestama.

Bugarsko ministarstvo unutarnjih poslova u prva dva mjeseca zabilježilo je porast novih registracija vozila od rekordnih 46 posto. Također je registrirano 34.677 rabljenih vozila dok je brojka registriranih novih vozila dosegnula 8.723 a koja su dodatno pogoršala gužve na ionako gustim prometom zagušenim bugarskim cestama.

Na prometnicama najsiromašnije članice EU dominiraju automobili koje su Talijani i Nijemci vozili prije nekih deset godina a sada ih prodaju po cijenama koje su iz dana u dan sve niže. U Bugarskoj se po prvi put očekuje pad prodaje novih automobila, zbog čega strepe tamošnji ovlašteni zastupnici proizvođača.

Stojan Zelev, predsjednik Bugarskog udruženja uvoznika automobila koji se bavi samo novim automobilima upozorio je na ekološku katastrofu koju može pridonijeti priljev starih automobila i izostanak stroge tehničke kontrole.

''Automobili stariji od 10 godina najveći su zagađivači. Dok Njemačka i Italija nameću sve oštrije ekološke standarde za stare automobile, naša zemlja je u opasnosti da postane europsko odlagalište automobila'', konstatirao je. Zelev je upozorio kako zemlja to plaća sa zdravstvenim problemima djece i čestim stradanjima u automobilskim nesrećama.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika