10.06.2003. / 00:00

Autor: Aleksandar Stajčić

SVIJET

AMERIKA TE TUŽI, AMERIKA TI SUDI…


Dužnosnici u Guantanamu, američkoj vojnoj bazi na Kubi, rade na planovima da sagrade sudnicu, zatvor i komoru za pogubljenje, u slučaju da im stigne naređenje za suđenje tamo zatočenim osobama, izjavio je zapovjednik misije u Guantamu. Kako javlja AP, o slučajevima će odlučivati odbor od 3 do 7 vojnih dužnosnika koji će biti i sudac i porota. Osude će se donositi većinom glasova odbora, a u slučaju smrtne presude odluke pojedinih oficira biti će anonimne. General američke vojske Geoffrey Miller, tvrdi kako je to jedna od mogućih strategija, da postoje i brojne druge, ali kako su sve opcije još uvijek u fazi plana.
U bazi je zatočeno 680 ljudi iz 42 zemlje, koje je američka vlada okarakterizirala kao nezakonite borce. Američka je vlada odbila zahtjeve organizacija za ljudska prava da zatočenicima daju status vojnih zatvorenika. Zatočenici nemaju nikakva ustavna prava, nitko nije službeno optužen i nitko nema pristupa odvjetnicima.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika