19.03.2007. / 17:27

Autor: Martina Zeković

ANKETA

Stanovnici EU smatraju da im se život pogoršao u Uniji

Oko 31 posto stanovnika EU povezuje s jedinstvenim tržištem, 20 posto s birokracijom, a samo 7 posto s mirom. Ipak, samo 22 posto ispitanika smatra da bi njihovoj zemlji bilo bolje da napusti EU, a 40 posto smatra da bi to izazvalo nove probleme

Prema anketi Financial Timesa provedenoj u povodu obljetnice Rimskog ugovora u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji i Španjolskoj, 44 posto stanovnika smatra da im se život pogoršao zbog ulaska u EU. Oko 31 posto stanovnika EU povezuje s jedinstvenim tržištem, 20 posto s birokracijom, a samo 7 posto s mirom. Ipak, samo 22 posto ispitanika smatra da bi njihovoj zemlji bilo bolje da napusti EU, a 40 posto smatra da bi to izazvalo nove probleme. Što se tiče ustava, 35 posto stanovnika smatra da bi imao pozitivan učinak na njihovu zemlju, dok 27 posto smatra da bi posljedice bile negativne. U Ustav i njegove pozitivne učinke najmanje vjeruju u Velikoj Britaniji, gdje mu se protivi 48 posto ispitanika.

Građani smatraju da je potrebno znatno više učiniti na području zaštite okoliša (72 posto), rješavanju energetskih pitanja (69 posto), borbi protiv kriminala (67 posto), te na jačanju sigurnosti (64 posto). Ideju stvaranja vojnih snaga EU podržava samo 38 posto ispitanika, čime se potvrđuje da se NATO doživljava kao ključni čimbenik zaštite.

Komentari analitičara koje donosi agencija Bloomberg, raznoliki su. Tako Profesor Charles Kupchan sa Sveučilišta Georgetown navodi da je EU u najvećoj političkoj krizi od osnutka te da je došla na razdjelnicu. S druge strane, Peter Ludlow iz EuroCommenta iz Bruxellesa izjavljuje da se “neprestano stvara sve snažnija Unija”.

Wiliam Hague, bivši čelnik britanskih konzervativaca i njihov sadašnji glasnogovornik za vanjsku politiku, ističe će da je potrebno uložiti više napora za suočavanje sa suvremenim izazovima, nego nastojati potpisati Ustav koji bi dao više moći Bruxellesu. Diplomatski izvori navode da upravo zbog takvih stavova euroskeptika, u Berlinskoj deklaraciji se neće govoriti o “Ustavu” nego o “institucionalnom uređenju”.

Bivši njemački kancelar Helmut Kohl, prema rezultatima ankete smatra se osobom koja je najviše pridonijela razvoju Europske Unije, a iza njega slijede Francoise Mitterrand i Jacques Delors, kojeg se smatra najzaslužnijim za preobrazbu Europske ekonomske zajednice u EU, a jednako je tako gotovo nemjerljiv njegov doprinos uvođenju jedinstvene europske valute, kao i radu na zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika