19.03.2007. / 18:12

Autor: Ana Kirin

SAD

Ahmadinedžad dobio vizu za Ameriku

Glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack potvrdio je u ponedjeljak 19. ožujka da su Sjedinjene američke države odobrile vizu iranskom predsjedniku Mahmudu Ahmadinedžadu, kako bi se u UN-ovu Vijeću sigurnosti mogao obratiti njegovim članicama, prije nego donesu nove sankcije protiv Irana.

Svjetske su se sile već načelno složile oko novog paketa sankcija Iranu koji i dalje odbija prekinuti proces obogaćivanja urana odnosno svoj nuklearni program. Međutim, Iranci su zatražili da njihov predsjednik održi govor pred članicama Vijeća sigurnosti prije konačnog glasovanja o rezoluciji. Za sada su se oko nacrta rezolucije o novim sankcijama Iranu složile SAD, Francuska, Britanija, Kina i Rusija - članice Vijeća sigurnosti s pravom veta, te Njemačka. Nacrt je prošlog četvrtka upućen na razmatranje članovima proširenog Vijeća, kako bi 15 njegovih članica do kraja ovog tjedna moglo o njemu glasovati.

Sjedinjenje Države Iran smatraju glavnim sponzorom terorizma i s njim nemaju diplomatske odnose. Unatoč tome, davanje vize iranskom predsjedniku bilo je očekivano budući da se na američkom teritoriju nalaze Ujedinjeni narodi koji često pozivaju svjetske čelnike i političare. SAD su stoga obavezne dopustiti stranim čelnicima da održe govor pred članovima te organizacije, osim u izvanrednim okolnostima.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika