Objavljeno u Nacionalu br. 592, 2007-03-20

Autor: Robert Bajruši

PROGRAMI NAJVEĆIH FAVORITA ZA NOVOG ŠEFA NACIONALNE TELEVIZIJE

Troje u igri za ravnatelja HRT-a

Marijan KostrenčićMarijan KostrenčićPrema informacijama iz Vijeća HRT-a, među 11 kandidata za idućega glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije, koji treba biti izabran 26. ožujka, šanse imaju njih troje: Vanja Sutlić, Marijan Kostrenčić i Andrea Feldman. Pritom najveće izglede imaju Sutlić i Kostrenčić, a Andrea Feldman, direktorica Instituta za demokraciju, ipak je u položaju autsajdera.
Urednik na HTV-u, Sutlić u svojem programu najavljuje da bi maksimalno ubrzao interni projekt na kojem već nekoliko godina radi oko 300 ljudi unutar HRT-a zajedno s vanjskim konzultantima, kako bi se uveo informatički poslovni sustav koji bi osigurao racionalnije i transparentnije poslovanje. Projekt je u trećoj fazi, te bi uskoro moglo uslijediti raspisivanje javnog natječaja za njegovu izradu. Navodno ga je upravo Sutlić od početka najviše zagovarao, dok ga ostala vrhuška kuće podržava, ali u realnosti opstruira. Sutlić namjerava revidirati način nabave nekih dijelova programa, opreme i drugih potrepština, kako bi se novac od pretplate počeo pravilno usmjeravati u javne, a ne u komercijalne sadržaje. On bi se kao ravnatelj posebno pozabavio analizom marketinških ugovora i prihoda. Osobito ga zanima zašto je u 2006. u odnosu na 2004. na HRT-u bilo emitirano dvostruko više marketinških sekundi, a prihod se zadržao na istoj razini. Sutlić namjerava napraviti analizu i reviziju nabave filmova. Zamjera Đeli Hadžiselimoviću to što nikada nije učinio dostupnom suvislu mjesečnu ili godišnju bilancu svog rada, tako da se danas na HRT-u navodno uopće pouzdano ne zna od koga se i koliko filmova nabavlja, te koliko se plaćaju.

Za razliku od njega, Marijan Kostrenčić je u neformalnim razgovorima izrazio punu potporu Mariji Nemčić i Ivanki Lučev. Smatra da je temeljni problem HRT-a loša financijska politika, posebno kada je riječ o marketinškim prihodima, i najavljuje sređivanje stanja. Tvrdi kako su TV i radijski program kvalitetni, te namjerava zadržati sadašnju uredničku ekipu, a zahvaljujući takvom stajalištu ima potporu Marije Nemčić i nekoliko članova Vijeća HRT-a. No upitno je hoće li dobiti potrebnih osam glasova. To više jer je u prošlotjednom intervjuu Antun Vujić precizno dao do znanja kako nije točno da SDP podupire Kostrenčića.

Na drugoj strani, unutar Vijeća tvrde kako su pouzdane informacije po kojima Vanja Sutlić uživa neskrivenu podršku predsjednika Stipe Mesića. Andrea Feldman ima najmanje izglede i može se nametnuti samo kao kompromisno rješenje. U prijavi ističe kako je važno da HRT vodi politički nezavisna osoba, koja ne treba biti financijski stručnjak. Osnovala bi Nacionalno vijeće za reformu televizije i smanjila broj zaposlenih, ali bez prevelikih rezova. Osim toga, osnažila bi regionalne centre HTV-a i povezala HRT s nacionalnim znanstvenim i kulturnim ustanovama kao što su Matica hrvatska i HAZU.

Vezane vijesti

HRT je već godinama u krizi

HRT je već godinama u krizi

HRT se već godinama nalazi u upravljačkoj, financijskoj i programskoj krizi te stoga treba mijenjati važeći zakon kako bi se raspodijelile ovlasti… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika