Objavljeno u Nacionalu br. 592, 2007-03-20

Autor: Željko Rogošić

POZADINA SMJENE U POLICIJI

Gudelj i Lozić ostaju vladari PU splitske

Smjena na čelu PU splitske kozmetičke je prirode: Ivana Merćepa zamijenit će bivši ravnatelj policije Ivica Franić, čiji su splitski kadrovi Ante Gudelj i Ivan Lozić najveći zaštitnici aktera u aferi 'Brodosplit'

IVICA FRANIĆ je kao ravnatelj policije na čelo PU splitske doveo Ivana Merćepa, a na ključne pozicije postavio Gudelja i LozićaIVICA FRANIĆ je kao ravnatelj policije na čelo PU splitske doveo Ivana Merćepa, a na ključne pozicije postavio Gudelja i LozićaIako će do smjene na čelu splitske Policijske uprave doći narednih dana, sasvim je izvjesno da će Ivana Merćepa na dužnosti načelnika Policijske uprave zamijeniti Ivica Franić, savjetnik za promet ministra unutarnjih poslova Ivice Kirina i bivši ravnatelj policije. Samo za one koji ne poznaju stanje u Policijskoj upravi Split odlazak Ivana Merćepa bi mogao biti novost. Utoliko se u pojedinim medijima pojavila netočna informacija da Merćep mora otići zbog navodnih propusta splitske policije učinjenih proteklog tjedna, a koji su prethodili ubojstvu 26-godišnje Dijane Brzić u Sv. Kaji.

Konačna odluka o odlasku Ivana Merćepa s dužnosti načelnika Policijske uprave Split donesena je u Ministarstvu prije više od mjesec dana. Ministar policije Ivica Kirin tada se teškom mukom, nakon što je još u listopadu 2006. godine premijer Ivo Sanader zatražio smjenu prvog čovjeka splitsko-dalmatinske policije, odlučio potpisati rješenje o smjenjivanju načelnika Merćepa. Kirin se na to odlučio pritisnut podugačkom listom brojnih profesionalnih propusta u radu čelnih ljudi Policijske uprave Split, Merćepovim neradom i nestručnosti, te velikim nezadovoljstvom ravnatelja policije Marijana Benka stanjem u Policijskoj upravi.


Kap koja je, samo naizgled, prelila čašu Kirinova strpljenja i suprotstavljanja smjeni bliskog mu načelnika Merćepa, je slučaj “Brodosplit”. Tek kada je Županijsko državno odvjetništvo u Splitu izravno zatražilo otvaranje istrage protiv Gorana Vukasovića, Drage Mačeka, Ante Luetića, Matea Tramontane i drugih zbog “pranja” 4,7 milijuna dolara i zlouporaba položaja i ovlasti u ugovaranja četiriju brodova za njemačku tvrtku Vessels, napokon je u svima u državi postalo potpuno jasno da su Ivan Merćep, njegov zamjenik Ante Gudelj, načelnik Odjela gospodarskog kriminala Ivan Lozić i načelnik Sektora krim policije Petar Bradarić tijekom devet proteklih mjeseci opstruirali istragu i usmjeravali je u pogrešnom pravcu. Logično je očekivati da će zbog propusta, nepodnošenja kaznene prijave i zlouporaba ovlasti tijekom istražnih radnji, te sumnji u korupciju, Merćep, Gudelj, Lozić i Bradarić snositi odgovornost. Međutim, puno je razloga koji nagovještavaju da se u splitskoj Policijskoj upravi neće dogoditi značajnije kadrovske smjene, te da će Gudelj, Lozić i Bradarić ostati na svojim trenutačnim dužnostima. Odlazak načelnika Merćepa samo je pokušaj umirivanja javnosti, novo kupovanje vremena u aferi “Brodosplit” kojoj se ne vidi kraj, te umivanje vlastite savjesti zbog ranije počinjenih Merćepovih propusta i pogrešaka što je dovelo do najtežeg stanja otkako Policijska uprava splitsko-dalmatinska postoji. Potpuno je jasno da je zbog iskazane nestručnosti i nerada, bivši načelnik Policijske postaje Omiš Ivan Merćep, bio samo marioneta u rukama Ante Gudelja i Ivana Lozića, koji su stvarni gospodari splitske Policijske uprave. Isto tako jasno je da nekadašnji gradonačelnik Omiša, nakon prvih demokratskih izbora 1990. godine, Ivica Franić, neće smjenjivati svoje ljude, koje je upravo dok je bio ravnatelj policije, postavio na njihove sadašnje dužnosti. Zato je smjena Ivana Merćepa samo ustupak zbog propusta i opstrukcija u aferi “Brodosplit”, a u suštini stvaranje lažnog dojma da će se Merćepovim odlaskom i dolaskom Ivice Franića u radu splitske Policijske uprave doista nešto promijeniti.

IVAN LOZIĆ, šef Odjela gospodarskog kriminaliteta PU splitskeIVAN LOZIĆ, šef Odjela gospodarskog kriminaliteta PU splitskeIvica Franić je, na veliko iznenađenje javnosti, u siječnju 2004. godine postao ravnatelj hrvatske policije. U svibnju iste godine Franić je, uz blagoslov vrha HDZ-a, na čelo Policijske uprave splitsko-dalmatinske postavio Ivana Merćepa, bivšeg načelnika Policijske postaje Omiš i bivšeg načelnika Odjela za vozila unutar Sektora operativne tehnike splitske PU. Koncem 2005. godine, samo mjesec dana prije nego li će i sam biti smijenjen s mjesta ravnatelja policije, dakle neposredno pred dolazak Marijana Benka na tu dužnost, upravo je Ivica Franić na mjesto zamjenika načelnika PU Split imenovao Antu Gudelja, a na mjesto načelnika Odjela za gospodarski kriminal Ivana Lozića. Dakle, splitskom Policijskom upravom “drmaju” Franićevi ljudi. Potpuno je nerealno očekivati da će baš Ivica Franić smijeniti glavne protagoniste loših rezultata rada splitsko-dalmatinske policije u proteklih godinu i pol dana i dovesti sposobne, profesionalne i nekorumpirane policajce, kojih unutar Policijske uprave ima, ali su demoralizirani, demotivirani i kažnjavani.

Ovo je drugi put da se stanje u splitskoj PU pokušava srediti dovođenjem prvog čovjeka iz Zagreba. Prvi put se to zbilo kritične 1993., kada je kao vršitelj dužnosti načelnika Ivan Nađ vrlo uspješno prekinuo val bezakonja u Splitu, a koji je danas zamjenik ravnatelja policije Marijana Benka. Nakon šest mjeseci on je čelnu dužnost prepustio Ivici Cipciju, za čijeg je mandata do sredine 1997. godine splitska PU postala jedna od najuzornijih u državi. Odluka da red u splitsku Policijsku upravu uvede upravo inženjer prometa Ivica Franić, nekadašnji načelnik Odjela prometa u splitskoj policiji, nekadašnji zapovjednik postaje pogranične policije i metodolog u Odjelu za javni red, gdje su Franića smjenjivanjem sklonili načelnici Ranko Ostojić i Serđan Guštin, više je negoli rizična. Za vrijeme Merćepova mandata, uz obilatu asistenciju Gudelja i Lozića, i uz znanje i suglasnost tadašnjeg ravnatelja policije Ivice Franića, provedena je vrlo temeljita kadrovska čistka u kojoj je umirovljeno, iz policije otišlo ili na niže dužnosti premješteno više od pedeset sposobnih i cijenjenih policajaca. Već u srpnju 2004. smijenjen je i umirovljen Ante Belak, načelnik krim policije, koji je Gudelju, Loziću i Merćepu bio “trn u oku”. Merćepov tim uspio je smijeniti i izvanrednog zamjenika načelnika PU Zorana Petričevića i na njegovo mjesto, uz pomoć Franića, postaviti Antu Gudelja.

Unatoč pokazanom neradu i nestručnosti, Merćepu se ništa posebno neće dogoditi. Iako Splitom kruži informacija da će karijeru nastaviti u Županijskom uredu za ceste, Merćepa čeka mjesto u Ministarstvu unutarnjih poslova u Zagrebu. Iz Šibenika stižu informacije da bi Merćep, s obzirom na blisku vezu s ministrom Kirinom, čak mogao ući u utrku za novog načelnika šibenske PU. Navodno je šibenski načelnik Branko Peran ozbiljan kandidat za zamjenika ministra, umjesto smijenjenog Zlatka Gledeca. Na Merćepov odlazak s dužnosti prvog splitskog policajca utjecali su brojni neriješeni slučajevi, ali i sumnja da je u sukobu interesa. Merćep, izgledno, tiho plaća račun aferi “Brodarica”. Naime, on nikako nije uspio objasniti kako se njegovo ime našlo na listi vlasnika stana u objektu koji se na predjelu Brodarica gradi kroz program poticajne stanogradnje, a da je pri tome vlasnik stana u Zagrebu i kuće u Splitu. Unutarnja kontrola u tom slučaju, u nadležnosti ministra Kirina, baš kao i prilikom istrage o uvećanim Merćepovim putnim troškovima, ništa nije našla. Splitska Policijska uprava čeka na kvalitetan izbor čelnog čovjeka, koji će tu upravu urediti po uzoru na onu u Rijeci ili Puli.

Merćepove čistke u policiji

SMJENU IVANA MERĆEPA zatražio je Sanader u listopadu prošle godineSMJENU IVANA MERĆEPA zatražio je Sanader u listopadu prošle godineZa vrijeme Merćepova mandata iz PU splitske je otjerano ili degradirano više od 50 stručnjaka. Najprije je smijenjen i umirovljen Ante Belak, načelnik krim policije. Potom je na položaj dežurnog u prometnoj policiji degradiran načelnik Odjela organiziranog kriminala Jakov Grubišić. Smijenjen je i Mateo Hura, načelnik Sektora operativne tehnike, kako bi Merćep i Gudelj otvorili put povratku Tihomira Marasa, smijenjenog zbog afere uvoza jeepova. Stradao je i Jozo Ćurić, tadašnji načelnik Odjela gospodrskog kriminaliteta, smijenjene su Marija Budimir, načelnica Odjela materijalno-financijskog poslovanja i Dijana Jakšić, načelnica Sektora upravo-pravnih poslova i niz načelnika policijskih postaja po Dalmaciji.

Vezane vijesti

Pretjerao je: Ante Gotovac na policiji zbog nasilja prema Simoni

Pretjerao je: Ante Gotovac na policiji zbog nasilja prema Simoni

Drama u obitelji Gotovac dobila je novi nastavak. Naime, Simona Gotovac je prijavila sinoć svog supruga Antu policiji zbog obiteljskog nasilja.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika