Objavljeno u Nacionalu br. 592, 2007-03-20

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Pervan prihvaća novu tzv. Mussolinijevu dijetu

Pet puta tjedno javno će piti ricinusovo ulje

VEČERNJA ŠKOLA - PRAKSA
Četvrtak, Nova TV, 20.00

Konzervativna publika, navikla na strogo odvajanje reklama od ostalih emisija, ima stanovitih teškoća u prihvaćanju avangardnih metoda Nove TV. Prošle nedjelje jednom u tjednom "Epicentru" i prošlog tjedna danima kod Pervana došlo je do takvog miješanja reklama i show programa od kojeg bi članovi Vijeća za program HRT-a dobili vrtoglavicu. Oni tu i tamo sa svojih sjednica nešto zago-netno upozoravaju na prikrivenu reklamu, tj. na ono kad se ime nekog ića ili pića tobože slučajno nađe u kadru. Kod postavangardne, postmoderne i u svakom pogledu zaumne Nove TV nema takvih slučajnosti. Tamo Pervan već u prvoj sekundi "Večernje škole - prakse" ima etiketiranu bočicu vode u ustima i vrlo praktično siše vodurinu. Lako je kad pije, tada je to samo degutantno i neuvjerljivo (jer što će njemu išta osim ricinusa), ali kad žlicom jede iz zdjelice ili trpa pecivo u usta, jako nam ga je žao. Iz izvora bliskih "Večernjoj školi" i godišnjem stočnom sajmu u Gudovcu saznajemo da će u studiju biti postavljena mosna vaga na kojoj će se prije, poslije i tijekom emisije vagati Tetak, Blaž, Crni, Denis i Pervan, svi osim Škore koji je zadnji došao i još se nije stigao skinuti s parizera. Zuhra je samo zbog straha od vaganja pobjegao u vlastiti "Zuhra Light Show". Iza ovog 'light', vrlo vjerovatno, stoji dijabolični um Siniše Svilana. Samo da nije prekasno za Pervana, jer taj čovjek od 150 kg i nešto više cm dotjerao je dotle da pije i jede čak i onih pola sata dok radi. Sve što na TV vrijedi opasno se razbolijeva. O Denisu Latinu da i ne govorimo, veliki Željko Malnar ima emfizem pluća, nacionalna znamenitost Željko Pervan žrtva je pretilosti. Još samo da se Robert Knjaz počne žaliti na virozu i ja ću vam reći gdje smo. Preživjet će samo, ne dobro pisanje, nego Mislav Bago Spooky. On će još godinama plašiti neposlušnu djecu s kazeta što su ih snimile majke koje je očaj natjerao na tako drastične odgojne mjere, eto gdje smo.

Vrhunci večerašnje emisije, uz Bandićev kajkavski, bili su Pervanovi opisi hrvatskog helikoptera i Tetkovo liječenje nas starijih od mučenja Titom u Drvaru. Pervan: helikopter je naoružan s dvije ručne bombe, pištoljem i psovkama, što znači da pilot ima zvučnik i prijeti. A što je Tito radio gore u pećini, pušio je, kaže Tetak i pokazuje kako se njemački padobranci spuštaju i pokazuju Titovu sliku svima koje sretnu. Partizanke se nisu šest mjeseci brijale, tvrdi mitoman Tetak, i kad bi ih vidjeli, padobranci bi od straha letjeli ravno u zrak natrag u avione, što je kao dokaz strave vrlo uvjerljivo, pogotovo jer je Đuro Utješanović Tetak i dalje jedini profesionalni glumac u emisiji.




LUKA I IGARA

Četvrtak, HRT 2, 21.40

Rubrika "Vaša banka", u kojoj klijenta Luku Bulića zlostavlja birokratski manijak Saša Buneta, nova je duhovita senzacija svekolikih rvackih televizija. Pogotovo veseli njen apsurdni humor (ono kad klijent nikako ne može imati broj koji je sad na redu i sl.), što znači da je očajna stvarnost konačno našla načina (scenariste Marka Mihalineca i Bojana Bajgorića Šantića) da se probije na sterilnu HRT.

TRANSFER
Četvrtak, HRT 1, 00.00
U noći od četvrtka na petak, u terminu kasnog ćuka il' netopira, rezerviranom za "Transfer" koji tako kasno ne gledaju ni njegovi urednici, saznali smo kako je propala akcija Fedora Vučemilovića da se na zagrebačke krovove postave neke zastave koje nismo vidjeli da vijore, pa tako ni ne znamo kako izgledaju. Budući da emisija ide tako kasno, možda bi bilo dobro da nam se jednostavne stvari, npr. zastava, priopćuju na što jednostavniji način, otprilike kao u školi engleskog za malu djecu. Prvi put u životu slobodan sam nešto predložiti autorima, a to je zato jer ih volim i cijenim. Trebali su jasno nacrtati i obojiti zastavu, kao u školskom atlasu, i reći nam ovo je zastava. Umjesto toga nešto nam se neumoljivo mljelo uz sliku prave zastave koja je tužno i enigmatično visjela prilijepljena uz svoj stijeg, pa vi sad pogađajte zašto nije bilo vjetra i kako ta zastava zapravo izgleda. Mislim da je imala nešto plavo od boja, ali nisam više siguran ni u što, čak ni u to da je riječ o zamisli Fedora Vučemilovića. Kad je konačno, negdje pred jutro, nestao raskol između riječi i slike, jedna od asistentica u projektu ispričala je svoja iskustva sa stanarima koje je trebalo pitati za dopuštenje da zastava neko vrijeme bude na krovu. Nisu otvarali vrata, vikali su nisam kod kuće ili nema nikog doma, a kad bi otvorili, činili su to samo zato da prekore aktiviste što se bave glupostima. Čak je i dirigent i skladatelj g. Miljenko Prohaska, sa stanom u Bogovićevoj ulici, odbio prčkanje po krovu zgrade, točno iznad stana u kojem je, sjećamo se, tijekom godina znao davati lijepih intervjua o sebi i ostalome.

KOD ANE

Subota, Nova TV, 17.10

Ima nešto tužno u simpatičnosti kuvačice Ane Ugarković, nešto što ni kolači ne mogu otjerati. Ne kažem da bi trebala divljati kao goli kuhar ili onaj tip kojeg je probola raža, možda bi pomoglo da trgne neku žesticu prije snimanja, npr. pelinkovac, odličan za male modre žilice na ljubičastom licu pijanaca, bilo što, jer ako se ovako nastavi, molili bismo puno recepata za bdjenja i karmine u raznim kulturama. Tu bi njena tuga djelovala veselo. Ona Ugarković koja govori čime se ljudi krijepe prije i poslije groblja, sigurno bi ostavljala dojam žene koja se zna ponašati jednako blago, sućutno, čak pomalo i vedro u svakoj situaciji: bilo da iskuhava kuhinjske krpe ili prži banane u šećeru.

KOLEDŽICOM PO SVIJETU
Subota, RTL TV, 20.05

Nenad Korkut, modni stručnjak i, kako točno reče Robert Knjaz, "omiljeni karlovački ortoped" izlazi iz neke rupe usred albanskog glavnog grada (nije Priština) gdje ga čeka Knjaz i zadaje mu prvi zadatak: isprositi 400 leka. Zadatak neobavljen, kazna deset sklekova, no kažnjenik radi čučnjeve, jer simpatično priznaje da ne može napraviti ni jedan sklek. Usput upoznajemo Tiranu poslije kiše, lokve, rupe i prekrasni detalji koje Knjaz ne propušta: uredni muškarci pažljivo peru blato s peta i đonova, onako kao što se to prije 30-ak godina kod nas radilo: u prvoj barici mutne vode na ulici. Izvanredno uspjela serija "Koledžicom po svijetu", o čemu svjedoči već prva epizoda, velik je povratak urnebesno duhovitog Roberta Knjaza na što ono, ne na male ekrane, nego tamo visoko gdje je umjetnik Knjaz oduvijek knjazovao: na prvo mjesto među opservatorima naše drage stvarnosti. Posebno mu čestitamo, kažu obožavatelji, na dogradnji njegove stalne plesne točke, zvane plešem kao idiot. Zamijećeni su neki novi koraci i čudesan napredak koji treba putem besplatnog DVD-a uz dnevne novine sačuvati za budućnost. Čestitamo i Ani Veli s Nove TV koja je u "Red Carpetu" jako uzrujala g. Zvonka Makovića i njegovu upućenost u hrvatsku slikarsku avangardu.

Vezane vijesti

Visoka državna izaslanstva položila vijence na Mirogoju

Visoka državna izaslanstva položila vijence na Mirogoju

U povodu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja visoka državna izaslanstva te izaslanstvo Grada Zagreba… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika