20.03.2007. / 12:00

Autor: Nina Tomljanović

BRUXELLES

Za nadzor operacija na Mediteranu novi brodovi i letjelice

Frontex je objavio da sada raspolaže s 19 zrakoplova, 24 helikoptera, 107 brodova i ostale tehničke opreme koju je prikupio od članica EU-a

Europska agencija za upravljanje operativnom suradnjom na vanjskim granicama država članica Europske unije objavila je da je prikupila dovoljno brodova i letjelica kako bi vodila operacije na Mediteranu i smanjila broj imigranata koji stižu iz Afrike u Europu.

Agencija je utemeljena s ciljem sprječavanja ilegalne imigracije, sjedište se nalazi u Varšavi, stvorena je 2005. godine kako bi koordinirala sigurnost EU granice.

Za operaciju na Mediteranu prošle godine, imala je tek nekoliko brodova i letjelica kad je pritok ilegalnih imigranata morem dosegnuo dosad nezabilježene razine.
Frontex je objavio da sada raspolaže s 19 zrakoplova, 24 helikoptera, 107 brodova i ostale tehničke opreme koju je prikupio od članica EU-a.

Više od 31.000 ilegalnih imigranata prošle je godine došlo na španjolske Kanarske otoke, šest puta više nego u 2005. godine, a ciljevi imigranata bili su i Italija i Malta. Mnogi su na tome putovanju izgubili živote. EU je objavio da očekuje novi pritok ilegalnih imigranata ove godine čim se poboljša vrijeme.
Daniela Munzbergova, glasnogovornica Frontexa rekla je da operacije međutim neće biti dovoljne da zaustave ilegalnu imigraciju. ''Možemo smanjiti njihovu brojku no ne i zaustaviti ih'', izjavila je.





Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika