20.03.2007. / 13:43

Autor: Ana Kirin

RIJEKA

Riječki kirurg prao novac dobiven kao mito

Prema optužbama USKOK-a, dr. Ognjen Šimić je primajući mito nezakonito stekao 23.000 eura, 7.500 njemačkih maraka i 3.500 američkih dolara i taj je novac "oprao" na način da je njime kupovao nekretnine i pokretnine te ga polagao na bankovne račune kako bi prikrio njegov izvor

USKOK je u utorak 20. ožujka podigao optužnicu protiv bivšeg kardiokirurga Klinike za kirurgiju KBC Rijeka Ognjena Šimića zbog primanja mita i pranja novca. Šimićev odvjetnik Branko Šerić izjavio je da još nije dobio optužnicu, te ju zbog toga nije mogao komentirati ali je najavio da će svakako podnijeti prigovor.

52-godišnji Šimić optužen je da je kao vršitelj dužnosti pročelnika i pročelnik Odjela u Klinici za kirurgiju KBC-a Rijeka, od 1998. do 2006. godine, u 14 navrata od pacijenata ili članova njihovih obitelji primio mito kako bi ih operirao "preko reda", te da je u još četiri slučaja primio novac i druge darove nakon obavljenih operacija. Prema optužbama USKOK-a, Šimić je tako nezakonito stekao 23.000 eura, 7.500 njemačkih maraka i 3.500 američkih dolara i taj je novac "oprao" na način da je od 1999. godine, pa sve do uhićenja 16. kolovoza 2006. godine, njime kupovao nekretnine i pokretnine te ga polagao na bankovne račune kako bi prikrio njegov izvor.

Šimić je razotkriven kada je nakon osam godina primanja mita, u kolovozu prošle godine primio 5.000 eura za operaciju srca oca Ljerke Krajnović, bivše rukometašice i hrvatske reprezentativke koja ga je i prijavila USKOK-u. U optužnici se navodi da je najviše mita od pacijenata Šimić primio 2004. godine kada je u pet slučajeva preuzeo 3.000 dolara i 8.500 eura te prošle godine kada je navodno tako stekao 9.000 eura. USKOK je od riječkog Županijskog suda zatražio da Šimiću zabrani raspolaganje tako stečenom imovinom.

Ognjen Šimić je nakon uhićenja sporazumno raskinuo ugovor o radu s riječkim KBC-om. Pritvoren je u kolovozu a sredinom studenog mu je u zatvoru pozlilo pa je hitno operiran zbog začepljenja krvnih žila, da bi krajem studenoga bio pušten na slobodu.

Vezane vijesti

Ognjen Šimić umro u Sarajevu

Ognjen Šimić umro u Sarajevu

Liječnik Ognjen Šimić koji je u Sarajevu izdržavao zatvorsku kaznu zbog primanja mita u bolnici u Rijeci umro je u srijedu, potvrdio je Hini Šimićev… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika