20.03.2007. / 14:22

Autor: Ana Kirin

VOJVODINA

Napadi na adventističku crkvu i sinagogu

Niz napada na manjinske vjerske objekte u Vojvodini nastavljen je i proteklog vikenda. U nedjelju 18. ožujka oko ponoći nepoznati su počinitelji u Somboru bacili kamen na Kršćansku adventističku crkvu te razbili prozor na službenom stanu svećenika i skoro pogodili svećenikovo četverogodišnje dijete koje je spavalo. Kršćanska adventistička crkva nakon toga je srbijanskoj vlasti uputila otvoreno pismo u kojemu prosvjeduje zbog sve češćih napada na svoju imovinu i pripadnike, poput onoga u siječnju, kada je zapaljena crkva u mjestu Stapar nedaleko Sombora.

Drugi sličan incident ovog vikenda dogodio se u Novom Sadu gdje je na sinagogi iscrtan kukasti križ. Predsjednica Židovske općine u Novom sadu Ana Frenkel izjavila je da je sigurna da mjerodavna tijela osuđuju takva djela ali da je očito da odgovorni nisu uhićeni. Dodala je da se takvi incidenti događaju svakodnevno.

Predsjednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš te je izgrede komentirao riječima da se oni ne bi događali da Vojvodina ima svoju policiju koja bi izravno komunicirala s pokrajinskom administracijom.

Prošloga su tjedna i biskupi Međunarodne biskupske konferencije Sv. Ćirila i Metoda sa svojega zasjedanja pozvali državna tijela da zaštite katoličke crkve od upada i krađa. Oni su istaknuli kako napadi na vjerske objekte i zajednice ruše ugled Srbije.

Vezane vijesti

U Vojvodini se glasa i za pokrajinsku skupštinu

U Vojvodini se glasa i za pokrajinsku skupštinu

Kao i u Srbiji, u Vojvodini su u nedjelju ujutro u 7 sati otvorena biračka mjesta na kojima građane ove pokrajine čeka pet glasačkih listića (umjesto… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika