20.03.2007. / 14:54

Autor: Ana Kirin

KOSOVO

Ahtisaari smatra da je neovisnost jedino rješenje

Martti Ahtisaari, posebni UN-ov izaslanik za Kosovo, u svom je konačnom izvješću o statusu te pokrajine dao cijenu da je neovisnost pod međunarodnim nadzorom jedino održivo rješenje za Kosovo. To je u utorak 20. ožujka prenio francuski dnevni list Le Monde koji je navodno pribavio Ahtisaarijevo izvješće koje će 26. ožujka biti predano članicama Vijeća sigurnosti UN-a. Kako piše Le Monde, Ahtisaari je, nakon što je tijekom 14 mjeseci osjetljivih pregovora pažljivo izbjegavao upotrijebiti riječ "neovisnost", u finalnom izvješću zaključio da je "neovisnost pod međunarodnim nadzorom jedina održiva solucija".

U jednom od izvadaka iz izvješća koje je objavio Le Monde stoji da zadržavanje međunarodne administracije na Kosovu nije izvedivo, a u drugom da "reintegracija Kosova u Srbiju nije održiva opcija".

"Došlo je vrijeme određivanja statusa Kosova", smatra Martti Ahtisaari i protivi se "nastavku političke dvosmislenosti koja izlaže opasnosti mir i stabilnost na Kosovu" i u izvješću naglašava da je neovisnost jedino jamstvo protiv te opasnosti.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika