20.03.2007. / 18:51

Autor: Ana Kirin

SLOVENIJA - HRVATSKA

Slovenci će moći kupovati hrvatske nekretnine

Hrvatski premijer Ivo Sanader je, prema riječima predsjednika slovenskih Socijalnih demokrata (SD) i zastupnika u Europskom parlamentu Boruta Pahora, na sastanku parlamentarnog odbora EU-Hrvatska zajamčio da će nadležne hrvatske ustanove već za nekoliko dana omogućiti rješenje po kojemu će slovenski državljani moći kupovati nekretnine u Hrvatskoj.

Pahor, koji u Zagrebu sudjeluje na dvodnevnom sastanku parlamentarnog odbora EU-Hrvatska kao njegov potpredsjednik, izjavio je u utorak 20. ožujka za Slovensku tiskovnu agenciju STA da je je premijer Sanader jasno potvrdio da će Hrvatska učiniti sve kako bi se implementiralo zakonsko rješenje u nekretninama.

Slovenski su se mediji posljadnjih dana intenzivno bavili pitanjem potvrde reciprociteta između Slovenije i Hrvatske u vezi s kupovanjem nekretnina. U ponedjeljak 19. ožujka u vezi s tim je u slovensko ministarstvo vanjskih poslova bio pozvan i hrvatski veleposlanik u Ljubljani Mario Nobilo.

Stajalište Ljubljane je da je reciprocitet između Slovenije i Hrvatske već ostvaren. Slovenija stoga želi da se pronađe rješenje po kojemu bi Slovenci nesmetano mogli kupovati nekretnine u Hrvatskoj čak i prije roka koji je za potpuno otvaranje tog tržišta dogovoren sporazumom o pridruživanju i stabilizaciji između Hrvatske i EU. Veći broj slovenskih državljana već je kupio nekretnine u Hrvatskoj, ali ih zbog dosadašnjeg nepostojanja recipročnosti nije mogao registrirati u zemljišnu knjigu.

Slovensko ministarstvo pravosuđa u ponedjeljak je priopćilo da su četiri hrvatska državljanina zatražila mogućnost kupnje nekretnine u Sloveniji i da je jednom od njih već izdano pozitivno rješenje. Prema tome, smatraju Slovenci, reciprocitet postoji, pa bi i slovenskim državljanima trebalo dopustiti slobodnu kupovinu nekretnina u Hrvatskoj.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika