21.03.2007. / 09:25

Autor: Ana Kirin

HAAG

Tužiteljstvo mora pojasniti optužnicu protiv Gotovine

Prema odluci Raspravnog vijeća Haškog suda, Tužiteljstvo među ostalim treba precizirati je li general Gotovina bio nadređen generalu Ivanu Čermaku samo kao zapovjedniku kninskog garnizona ili i kao predstavniku hrvatske Vlade koji je imao ovlasti i nad civilnom policijom i policijskom upravom

Raspravno vijeće Haškog suda je u utorak 20. ožujka prihvatilo prigovor obrane generala Gotovine na nejasnoće i nepreciznosti u optužnici protiv njihova branjenika.

Vijeće je tužiteljstvu naložilo da do ponedjeljka 26. ožujka sudu dostavi pojašnjenja nekih dijelova optužnice. Tako Tužiteljstvo među ostalim treba precizirati je li general Ante Gotovina bio nadređen generalu Ivanu Čermaku samo kao zapovjedniku kninskog garnizona ili i kao predstavniku hrvatske Vlade koji je imao ovlasti i nad civilnom policijom i policijskom upravom. Tužiteljstvo također treba pojasniti je li general Gotovina imao efektivnu kontrolu nad snagama nabrojanim u optužnici, te da precizirati "područje" djelovanja zajedničkog zločinačkog pothvata.

Raspraavno vijeće Tužiteljstvu je naložilo i da objasni kako su iz objedinjene optužnice protiv Gotovine, Čermaka i Markača nestali podaci o nekim žrtvama koji su bili navedeni u izvornoj optužnici protiv generala Gotovine. Uz to, Tužiteljstvo mora točno odrediti lokacije "iskapanja masovnih grobnica" koje spominje u optužnici.

Dio prigovora obrane Vijće je odbacilo uz obrazloženje da je optužnica u tim dijelovima bila dovoljno jasna ili da se radi o pitanju utvrđivanja činjenica što je predmet suđenja, a ne preciznosti optužnice, koje se rješava u predraspravnom postupku.

Dan ranije, u ponedjeljak 19. ožujka Raspravno je vijeće odbacilo pokušaje obrane u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač" da ospori nadležnost Haškog suda za "Oluju".

Vezane vijesti

Gotovinina obrana traži odbacivanje novih teza tužiteljstva

Gotovinina obrana traži odbacivanje novih teza tužiteljstva

Obrana generala Ante Gotovine pred Haaškim sudom pozvala je žalbeno vijeće da ne uzme u obzir nove argumente koje je na žalbenoj raspravi održanoj u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika