21.03.2007. / 10:01

Autor: Ana Kirin

RATNI ZLOČIN

Velika Britanija neće izručiti Španovića

"Smatram da bi sada bilo nepravedno izručiti branjenika Hrvatskoj", rekao je sudac Timothy Workman obrazlažući odluku o neizručivanju Milana Španovića

Velika Britanija dopustila je ostanak hrvatskom Srbinu Milanu Španoviću, koji je u Hrvatskoj u odsutnosti osuđen za ratne zločine i čije je izručenje Hrvatska tražila. Obrazlažući takvu odluku, sudac Timothy Workman rekao je u utorak 20. ožujka na sudu u Londonu da su zločini za koje se Španovića tereti počinjeni davno i da se može sumnjati u to da će u slučaju izručenja imati pošteno suđenje. Još je ustvrdio da su se ti zločini dogodili u građanskome ratu "što nužno znači da bi dokaze bilo teško pronaći ili rekonstruirati".

"Smatram da bi sada bilo nepravedno izručiti branjenika Hrvatskoj", rekao je sudac Workman te dodao kako je Španović imao "razumna očekivanja da će slobodno živjeti u ovoj zemlji i tako se i ponašao, ima posao, izdržava obitelj i nije počinio nikakav prekršaj". Španović je u Veliku Britaniju ušao 1998. godine, da bi dvije godine kasnije dobio dozvolu boravka. Tužiteljstvo je na sudu najavilo hrvatsku žalbu na Workmanovu presudu.

U Hrvatskoj je 44-godišnji Milan Španović optužen za ratne zločine, mučenje i ubijanje civila, te pljačkanje i palež, na početku srpske pobune u Hrvatskoj 1991. godine. Sud u Sisku u odsutnosti ga je osudio na 20 godina zatvora. Hrvatsko ministarstvo pravosuđa izdalo je međunarodni nalog za Španovićevo uhićenje i obećalo mu ponovno suđenje ukoliko ga bude tražio.

Vezane vijesti

Šest godina za ratni zločin nije prirodno

Šest godina za ratni zločin nije prirodno

Članovi obitelji poginulih iz Lovasa i predstavnici lokalnih vlasti u Lovasu, koji su u utorak u Beogradu nazočili izricanju presude četrnaestorici… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika