21.03.2007. / 11:50

Autor: Nacionalova redakcija

HRVATSKA

Dvanaest tvrtki zaduženo za ovrhe zbog neplaćenih računa

Pokretnu imovinu dužnika plijenit će 12 tvrtki koje je Hrvatska gospodarska komora ovlastila za izvršenje ovrha, te prodaju zaplijenjenih pokretnina u posredničkim prodavaonicama ili na dražbama. Općinski sud u Zagrebu prošle je godine primio gotovo 50 tisuća ovršnih prijedloga. Najviše se ovrha pokreće zbog neplaćenih računa za režije. Najveći ovrhovoditelj je HRT koji je zbog neplaćenih RTV pristojbi pokrenuo rekordnih više od 20 tisuća ovrha. Za njim slijede Zagrebački vodovod sa 11.655 i HEP Toplinarstvo s 9.425 pokrenutih ovrha protiv građana koji nisu platili račune.

Nedan Ivanković, glasnogovornik Zagrebačkog holdinga izjavio je za Večernji list da će se uskoro pred sudovima naći i 40 tisuća tužbi koje je nedavno pokrenula zagrebačka Vodoopskrba i odvodnja. Uz Vodoopskrbu, u Zagrebu najveći broj ovrha pokreće još jedna članica Zagrebačkog holdinga, Zagrebparking, koji je zbog neplaćenih kazni za nepropisno parkiranje pokrenuo 9.246 ovrha.

Ovrhom se može oduzeti sva imovina koja se zatekne u stanu u kojem je dužnik prijavljen, bez obzira živio on u njemu ili ne. Tako se može zaplijeniti i imovina ostalih ljudi koji žive na toj adresi, osim ako dokažu da pripada njima a ne dužniku. A da bi dokazali vlasništvo, moraju pokazati račune s imenom ili odreske od kreditnih kartica.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika