21.03.2007. / 19:10

Autor: Stjepan Marković

SAD

Kongres pozvao Busheve savjetnike na svjedočenje pod zakletvom

Odbor američkog Kongresa odlučio je da će savjetnici u Bijeloj kući morati svjedočiti pod zakletvom pred istražnim povjerenstvom. Američki Kongres istražuje kontraverzno otpuštanje osam saveznih tužitelja. Bijela kuća je prije toga ponudila da savjetnici svjedoče, no bez polaganja zakletve. Kongresnici žele pozvati na saslušanje Karla Rovea, glavnog Bushevog političkog savjetnika i Aberta Gonzalesa, glavnog tužitelja. Neki kongresnici traže Gonzalesovu ostavku optužujući da je savezne tužitelje otpustio zbog političkih razloga. Gonzalez i Bush se znaju još iz Teksasa kada je bio Bushev odvjetnik, u Bijelu kuću je došao kad je Bush postao predsjednik. Gonzales tvrdi da su tužitelji otpušteni zbog loše obavljanja posla.

Kongrasni istražitelji su pronašli da je Busheva bivša savjetnca Harriet Miers 2005. godine predložila otpuštanje svih 93 tužitelja. Bush je u utorak rekao da bi Kongres trebao prihvatiti njegov prijedlog prema kojemu bi njegovi savjetnici svjedočili privatno, bez zakletve i zapisnika. Također je najavio da će se usprotiviti svakom nalogu ili sub peni prema kojima bi njihovo svjedočenje bilo javno..

Ukoliko se ne postigne dogovor američki Vrhovni sud će morati odlučiti moraju li savjetnici svjedočiti pred Kongresom pod zakletvom.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika