22.03.2007. / 09:39

Autor: Martina Zeković

KARLOVAC

Karlovačka pivovara godinama trovala?

Od 10. siječnja prošle godine do 22. veljače ove godine Zavod za javno zdravstvo županije 18 je puta obavljao analizu otpadnih voda Karlovačke pivovare, a čak 10 izvješća o izvršenoj kontroli vode imalo je oznaku "ne udovoljava vrijednostima dozvolbenog naloga"

Već godinama su stanovnici koji žive uz Karlovačku pivovaru trovani opasnim otpadnim tvarima koje je Pivovara ispuštala i do 60 puta više od zakonom dopuštenog minimuma. Sve se to odvijalo uz znanje Uprave poduzeća, Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije, te Hrvatskih voda što se vidi iz vodopravne dozvole i dozvolbenog naloga te pravilnika o graničnim vrijednostima u otpadnim vodama, objavio je Jutarnji list.

Hrvatske vode izdale su Karlovačkoj pivovari vodopravnu dozvolu prema kojoj je poduzeće moglo u kanalizacijski sustav ispuštati otpadne vode uz maksimalne dopuštene vrijednosti "kemijske potrošnje kisika" (KPK) 700 miligrama kisika po litri, a "biološke potrošnje kisika" (BPK) 250 mg O2/l. Istoga dana Pivovari su Hrvatske vode izdale i nalog u kojem je dopuštena KPK vrijednost 6.000 tisuća mg, a BPK 4.000 mg, obrazlažući da su te granične vrijednosti "utvrđene u svrhu zaštite rijeke Kupe, s obzirom na to da Karlovac nema sagrađen uređaj za pročišćavanje otpadnih voda".

Povećanje graničnih vrijednosti opasnih tvari u otpadnim vodama, Hrvatske vode prema pravilniku nisu smjele odobriti. Pravilnik definira da se dopuštene koncentracije opasnih tvari koje se ispuštaju u sustav javne odvodnje mogu i povećati od 700, odnosno 250 propisanih jedinica, ali samo ako sustav javne odvodnje ima uređaj za pročišćavanje.

Od 10. siječnja prošle godine do 22. veljače ove godine Zavod za javno zdravstvo županije 18 je puta obavljao analizu otpadnih voda Karlovačke pivovare, a čak 10 izvješća o izvršenoj kontroli vode imalo je oznaku "ne udovoljava vrijednostima dozvolbenog naloga". Najdrastičniji primjer bio je 25. siječnja ove godine kada je vrijednost KPK bila 18.755 mg, a BPK 15.425 mg.

Vezane vijesti

Akvizicija Femse pomogla Heinekenovim rezultatima u trećem tromjesečju

Akvizicija Femse pomogla Heinekenovim rezultatima u trećem tromjesečju

Nizozemska pivovara Heineken NV u srijedu je priopćila da su joj temeljni prihodi pali a dobit porasla u trećem tromjesečju zbog mješavine ušteda,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika