22.03.2007. / 12:47

Autor: Martina Zeković

KOSOVO

Hrvatska namjerava preuzeti više stotina kosovskih poduzeća

Hrvatska na Kosovu namjerava preuzeti više stotina kosovskih poduzeća, a naše će tvrtke tražiti i koncesiju za gradnju autoceste Priština - Tirana. Osim toga, Hrvatska u Prištini planira otvoriti i diplomatski ured

Hrvatski gospodarstvenici koji trenutno borave na Kosovu kako bi dogovorili tješnju suradnju Zagreba i Prištine, naišli su na negativnu reakciju u srbijanskim medijima i vladi koja smatra da Zagreb svojim akcijama legalizira neovisnost Kosova i zaobilazi Beograd koji je još uvijek nadležan za to područje. Hrvatska na Kosovu namjerava preuzeti više stotina kosovskih poduzeća, a naše će tvrtke tražiti i koncesiju za gradnju autoceste Priština - Tirana. Osim toga, Hrvatska u Prištini planira otvoriti i diplomatski ured.

"Koliko je velik hrvatski bezobrazluk pokazuje i činjenica da su i mnoge druge zemlje na Kosovu otvorile svoje urede za vezu, ali su to učinile konzultirajući se s Vladom Srbije i UNMIK-om. Istovremeno, iako Koštuničina vlada zna za ovaj albansko-hrvatski plan, ona nija poduzela ništa da bi spriječila ponižavanje Srbije", objasnio je neimenovani sugovornik za srbijanske dnevne novine "Kurir".

Ovaj posjet hrvatskih gospodarstvenika kao i dogovor Čekua i 82 direktora hrvatskih poduzeća, postignut 13. ožujka, sakriven je od srbijanske javnosti.

Voditelj gospodarskog tima za Kosovo i jug Srbije Nenad Popović rekao je da je svaka privatizacija na Kosovu nelegalna i predstavlja neku vrstu otimačine. Srbija smatra da treba uvesti moratorij na privatizaciju sve dok se ne riješi status pokrajine.

"Što se tiče sastanka hrvatskih gospodarstvenika s Čekuom i najave privatizacije više stotina poduzeća, mislim da do toga neće doći. To je još uvijek samo na razini priče. U svakom slučaju, ovakvo ponašanje Zagreba ne može pridonijeti razvoju dobrosusjedskih odnosa", objasnio je Popović. On vjeruje da su hrvatski poduzetnici dovoljno pametni da ne ulaze u rizik kupovine poduzeća na Kosovu obzirom daje to "prostor na kojem caruju kriminal i korupcija i svako ulaganje u takvim uvjetima bilo bi više nego rizično, o čemu govori činjenica da na Kosovu nema niti jedne ozbiljne strane investicije".

Popović misli i da je osnovni motiv ulaska Hrvatske na tržište Kosova niska cijena poduzeća i njihove imovine koja će se zasigurno povećati nakon što status pokrajine bude riješen.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika