22.03.2007. / 13:26

Autor: Martina Zeković

BANJA LUKA

Tajni sporazum Holbrookea i Karadžića

Prema kopiji sporazuma, kojeg navodno posjeduje Fokus, Karadžiću je trebalo biti osigurano 600.000 dolara u lokalnoj valuti, na ime troškova života za razdoblje od šest godina i dodijeljen rezidencijalni objekt na lokaciji u Republici Srpskoj ili SRJ koja je prethodno dogovorena usmenim putem

Radovan Karadžić, nekadašnji predsjednik Republike Srpske i tadašnji američki veleposlanik u UN, Richard Holbrooke, potpisali su 5. svibnja 1996. godine, u 3:30 iza ponoći, u mjestu koje se ne navodi, sporazum kojim je predviđeno da se Karadžić povuče sa svih državnih i stranačkih dužnosti i preseli na "usmeno dogovorenu lokaciju u RS ili SR Jugoslaviji", tvrdi banjalučki list Fokus. Prema kopiji sporazuma, kojeg navodno posjeduje Fokus, Karadžiću je trebalo biti osigurano 600.000 dolara u lokalnoj valuti, na ime troškova života za razdoblje od šest godina i dodijeljen rezidencijalni objekt na lokaciji u Republici Srpskoj ili SRJ koja je prethodno dogovorena usmenim putem. U sporazumu se navodi da će "tu lokaciju čuvati najmanje šest ljudi, koji su dužni obavijestiti ga o svakom eventualnom narušavanju njegove sigurnosti".

Karadžić je ispoštovao dogovor te se prethodnim sporazumom obvezao da do podnošenja ostavke neće donositi stranačke i državne odluke i da neće utjecati na druge da ih donesu.

Kako se navodi u sporazumu, Karadžiću je zabranjeno davanje intervjua i izjava, osobno ili preko posrednika. U tom je dokumentu Holbrooke potpisao i obvezu američke administracije, koja se odnosi na politički i sigurnosni dio, kao i na dio koji Karadžiću omogućava "pristojne uvjete života". Karadžić je pak tražio da američka administracija ne utječe na Srpsku demokratsku stranku, niti da radi na rasformiranju te stranke.

Sporazum je zamišljen kao trajan, a svako njegovo narušavanje tretirat će se prema "Internom pravilniku" i bit će trenutno sankcionirano što bi značilo da će Karadžić biti uhićen odmah.

Postojanje sporazuma Fokusu je potvrdio i Karadžićev brat Luka, jedan od svjedoka tog sporazuma i "gospodin Nadeždin, koji je bio šef ureda Slobodana Miloševića". Sa sporazumom su, tvrdi Luka Karadžić, upoznati i tadašnji ruski ministar vanjskih poslova Jevgenij Primakov, kao i tadašnji specijalni izaslanik glavnog tajnika UN za bivšu Jugoslaviju Torvald Stoltenberg koji ga je čak objavio u svojoj knjizi. "Sporazum je također predviđao da se Radovan povuče sa svih političkih i državnih dužnosti i da ne daje izjave za medije, a zauzvrat oni će njega osloboditi Haaga, neće ga juriti i povući će optužnicu", kazao je Luka Karadžić koji tvrdi da nije upoznat sa lokacijom Radovana Karadžića.

Iako su i ranije bivši dužnosnici RS i tadašnji suradnici Radovana Karadžića potvrđivali postojanje tog sporazuma, Holbrooke odbacuje takve tvrdnje.

Vezane vijesti

ICTY: Obrana traži oslobađanje Radovana Karadžića

ICTY: Obrana traži oslobađanje Radovana Karadžića

Obrana Radovana Karadžića zatražila je u ponedjeljak pred Međunarodnim sudom za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) oslobađanje bivšeg… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika