22.03.2007. / 14:04

Autor: Martina Zeković

RT PREVLAKA

Pronađena nafta u crnogorskom podmorju

Oko rta Prevlaka na granici Crne gore s Hrvatskom, istraživanja su pokazala da ima značajnih rezervi nafte i plina, potvrdio je to potpredsjednik crnogorske vlade Vujica Lazović. "Ima podataka koji ukazuju da bi trebalo nastaviti istraživanja nafte i plina oko Prevlake i vlada ima ambiciozne planove u vezi s tim", kazao je Lazović. Nekadašnji koordinator projekta istraživanja nalazišta nafte u Jadranu prof. dr. Tihomir Dragašević rekao je kako dosadašnja istraživanja podmorja Albanije i Crne Gore potvrđuju postojanje nalazišta i pokazuju da u bazenima takvih debljina i strukturnih karakteristika, svuda u svijetu ima nafte i plina. Osim toga, na bušotini između rta Prevlaka i uvale Trašte, na dubini od 3.600 metara u oligocensko krečnjačko pješčarskoj seriji, već je pronađen naftni plin.

Po općem stručnom mišljenju, nalaženje plina sa sadržajem viših ugljovodoničnih komponenti bilo je ohrabrujući i poticajni element za nastavljanje istraživanja. Ipak, postoji dilema treba li tender za istraživanje nafte u podmorju Jadrana raspisati prije ili nakon izrade novog Zakona o nafti i plinu kojim će biti regulirana pitanja koncesija, geoloških istraživanja i rudarstva i uređeni uvjeti, načini i postupci dodjele prava na prospekciju, istraživanje i eksploataciju nafte i plina.

Vezane vijesti

Naftaški juriš na sjever

Naftaški juriš na sjever

Oko Arktika se steže sve agresivniji obruč vojnih sila gonjen uzbuđenjem koje u krvi nekih vladinih činovnika vrije velikim brojkama. "I u tom cilju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika