11.06.2003. / 00:00

Autor: Nacionalova redakcija

IRAK

U IRAKU POGINULO NAJMANJE 3240 CIVILA

U IRAKU POGINULO NAJMANJE 3240 CIVILA

Američka novinska agencija “Associated Press” završila je svoju petotjednu akciju prikupljanja svih dokumenata o civilnim žrtvama tokom rata u Iraku, koja je rezultirala podatkom o 3240 poginulih civila. Riječ je o brojkama koje su skupile bolnice, ali su novinari “Associated Pressa” uspjeli obići samo 60 od 124 iračkih bolnica. Nisu obiđene bolnice u malim mjestima, gdje nije bilo borbenih djelovanja te neke manje bolnice koje se nalaze u još uvijek opasnim područjima. Tokom prikupljanja podataka popisani su svi u bolnicama zabilježeni poginuli civili, pa se tako došlo do brojke od 3240 poginulih. Samo u bagdadskim bolnicama zabilježeno je ukupno 1896 poginulih civila.
“Associated Press” upozorava da je njegov popis nepotpun, ne samo zato što nisu obiđene sve bolnice, nego i stoga što mnogi poginuli i nisu stigli do bolnica. Veliki broj civila smjesta je pokopan na mjestu pogibije, a neki uopće nisu niti nađeni, već se još uvijek nalaze pod ruševinama. Po nekim procjenama zbog ovih propusta pri prikupljanju dokumentacije stvaran broj poginulih civila u Iraku vjerojatno je dvostruko veći. “Associated Press” kaže da su se civilne žrtve ne mogu pripisati samo angloameričkim snagama, jer su brojni poginuli i zbog djelovanja iračkih snaga, zbog nespretne upotrebe protuavionskog oružja te zbog eksplozija municije koju je iračka vojska sklanjala u civilima naseljenim urbanim područjima.

Vezane vijesti

U minobacačkom napadu u Bagdadu šestero mrtvih

U minobacačkom napadu u Bagdadu šestero mrtvih

Najmanje šest osoba ubijeno je, a 38 je ranjeno u nedjelju kada su dvije minobacačke granate pale na bagdadski trg pun šijitskih hodočasnika, rekli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika