22.03.2007. / 17:01

Autor: Ana Kirin

NJEMAČKA

Odbijena rastava braka jer je "po Kuranu muškarcu dopušteno tući ženu"

Presuda jedne sutkinje na obiteljskom sudu u Frankfurtu na Majni, koja je zlostavljanoj muslimanki odbila zahtjev za rastavu braka jer je "po Kuranu muškarcu dopušteno tući ženu", izazvala je burne reakcije u njemačkoj javnosti.

Marokanka je od suda zatražila rastavu po hitnom postupku jer ju je suprug, također Marokanac, učestalo fizički zlostavljao, a sudski mu je već bilo zabranjeno približavanje supruzi. Unatoč tome, frankfurtska sutkinja je zaključila da je po Kuranu "dopušteno tući ženu" pa da stoga nema osnove za raskidanje braka.

Sutkinja je u međuvremenu "zbog pristranosti" udaljena sa slučaja, a predstavnici različitih udruga i pravni stručnjaci izražavaju zabrinutost zbog uvoza stranih običaja i svjetonazora koji nisu u skladu sa zapadnim poimanjem društva.

Glavni tajnik vladajuće Kršćansko demokratske unije Roland Pofalla istaknuo je da bi se presude u njemačkom sudstvu trebale izricati u ime naroda a ne u ime Kurana, te dodao: "U trenutku kada se Kuranu daje prednost pred njemačkim Ustavom možemo zaista reći: Njemačka, laku noć". Oštro je reagirala i Socijaldemokratska stranka, koja je zatražila hitno smjenjivanje frankfurtske sutkinje.

Kritična je bila i udruga za zaštitu prava žena "Terre des Femmes", koja smatra da je ovakva odluka sutkinje dokaz postojanja krive tolerancije prema drugim kulturama i običajima. "Mnogi građani strahuju da bi ih se moglo okarakterizirati kao rasiste ili neprijatelje islama te stoga slijepo toleriraju pojave poput nasilja prema ženama", izjavila je predsjednica udruge Christa Stolle.

Alice Schwarzer, poznata njemačka feministkinja, prozvala je njemački pravni sustav jer je, tvrdi ona, već duže vrijeme sistematski prožet islamističkim snagama. Također je izrazila zabrinutost što se iz tobožnje brige za običaje drugih kultura često donose preblage ili oslobađajuće presude.

Ponašanje frankfurtske sutkinje izazvalo je osude i iz redova muslimana. Središnje vijeće muslimana u Njemačkoj ustvrdilo je da se i prema islamskom svjetonazoru nasilje upereno protiv muškarca ili žene smatra valjanim razlog za raskidanje braka.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika