22.03.2007. / 18:11

Autor: Ana Kirin

HRVATSKA

Nevladine udruge inzistiraju na referendumu o ulasku u NATO

Brojne hrvatske nevladine udruge državnom su vrhu u četvrtak 22. ožujka uputile pismo u kojem su izrazile zabrinutost zbog izjave predsjednika Vlade i Hrvatskog sabora da Vlada ne namjerava raspisati referendum o ulasku u NATO. Pismo su u ime 32 nevladine udruge potpisali Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije i Nikolina Svalina iz Centra za mir, nenasilje i ljudska prava.

Udruge su zabrinute, kako navode u svom pismu, i zbog dosadašnje kampanje za ulazak Hrvatske u NATO, odnosno zato što Vlada do sada nije otvarala javni dijalog s građanima o pristupanju Hrvatske NATO-u. Ističu kako Vlada javnosti nije ponudila potpune i raznovrsne podatke o koristima i troškovima ulaska Hrvatske u NATO, odnosno o koristima i troškovima neulaska, što bi bio preduvjet za informirano, samostalno i odgovorno odlučivanje građana o tom pitanju.
Udruge su stoga pozvale Vladu da to što prije učini ta da nakon toga zastupnici Hrvatskog sabora, Predsjednik i Vlada u skladu s Ustavom raspišu referendum o ulasku Hrvatske u NATO.

Udruge su zaprijetile da će, ukoliko Vlada, Sabor i Predsjednik ne pristanu raspisati referendum, razmotriti i mogućnost organiziranja pravodobnog prikupljanja potpisa za peticiju za raspisivanje referenduma.

Vezane vijesti

Srbija koči BiH na putu u NATO?

Srbija koči BiH na putu u NATO?

Iako su prije nekoliko mjeseci dogovorili knjiženje vojne imovine, vladajuća šestorka nije realizirala dogovor u Parlamentu BiH. Postavlja se pitanje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika