23.03.2007. / 09:22

Autor: Stjepan Marković

SLOVENIJA

Janša: Arbitraža će potvrditi granicu iz sporazuma Račan -Drnovšek

Janez Janša. Slovenski premijer, izjavio je za RTV Koper kako bi u slučaju međunarodne arbitraže Sloveniji bilo priznata najmnej ona granična crta koja je postignuta sporazumom Račan-Drnovšek, javlja Jutarnji list.

"Slovenija se ne boji arbitraže. Susjedna država potpisala je jedan sporazum, ali ga kasnije nije ratificirala. Ne mogu ni zamisliti da bi arbitražom Sloveniji moglo biti priznato manje nego tim sporazumom", izjavio je Janša. Također je izjavio da bi Slovenija u slučaju arbitraže zahtijevala provjeru cijele granice na kopnu i moru. Janša je rekao da bi zahtijevali da arbitraža uvaži “odluke koje su dvije države u vezi s tim pitanjem već prihvatile”. Kao prvo, dvije su zemlje ustavnim odlukama prihvatile ne i “preciznije određenu” granicu koja pokazuje dokle seže nadležnost tadašnjih republičkih tijela. Tu je sporazum Račan - Drnovšek, a zatim Brijunska izjava iz lipnja 2005. godine u kojoj su se “dvije vlade, pa i hrvatska, složile da se uvažava stanje na dan 25. lipnja 1991. i da se ne priznaju jednostrani koraci koji su u međuvremenu napravljeni”, rekao je Janša.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika