23.03.2007. / 09:59

Autor: Ana Kirin

USTAVNI SUD ODLUČIO

Državnim dužnosnicima veće plaće, a službenicima manje

U prijedlogu novog Zakona o plaćama državnih službenika predlaže se ukidanje dodatka na minuli rad državnim službenicima i namještenicima, koji je vraćen državnim dužnosnicima, pa bi 65.000 državnih službenika moglo ostati bez sigurnog godišnjeg povećanja plaća na minuli rad

Ustavni sud je u četvrtak 22. ožujka ukinuo odluku koju su svake godine donosile najprije Račanova pa i Sanaderova Vlada, a kojom je ograničen rast dužnosničkih plaća. Tako je državnim dužnosnicima vraćeno pravo dodatka na plaću od 0,5 posto po godini staža. Međutim, u prijedlogu novog Zakona o plaćama državnih službenika predlaže se ukidanje tog dodatka na minuli rad državnim službenicima i namještenicima, zbog čega bi 65.000 državnih službenika moglo ostati bez sigurnog godišnjeg povećanja plaća na minuli rad. Povećanje službeničkih plaća ovisilo bi isključivo o ocjeni rada koju im daje poslodavac, odnosno država.

Sindikat državnih službenika pozdravio je odluku Ustavnog suda o vraćanju dodatka na plaqću državnim dužnosnicima jer, kako je rekao glavni tajnik tog sindikata Siniša Kuhar, nitko ne bi smio biti zakinut za bilo koje pravo iz rada ma kako mu bila visoka plaća. "Međutim", istaknuo je Kuhar, "ironija je da je dužnosnicima priznato pravo koje se ukida državnim službenicima."

Sindikat državnih službenika izračunao je da će se u skladu s novom odlukom Ustavnog suda predsjedniku Stjepanu Mesiću plaća povećati za 4200 kuna, pa će umjesto sadašnjih 22.141 kunu iznositi 26.345 kuna. Saborskim zastupnicima sa 40 godina staža plaća bi se tako povećala za 2340 kuna.

Plaće bi, osim državnim dužnosnicima, trebale rasti i sucima.Ustavni je sud naime ukinuo i zakonsku odredbu prema kojoj suci nisu imali pravo na 0,5 posto dodatka na plaću ako su je stekli na nekim drugim pravnim poslovima, poput odvjetničkih.

Vezane vijesti

Linićeva uredba uvodi disciplinu u plaćanje doprinosa

Linićeva uredba uvodi disciplinu u plaćanje doprinosa

Vlada će na ovotjednoj sjednici usvojiti uredbu kojom će se zabraniti isplata plaća na koje nisu plaćeni doprinosi, objavilo je ministarstvo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika