23.03.2007. / 10:40

Autor: Ana Kirin

HRVATSKA VOJSKA

Suspenzija vojnog roka ako nema opasnosti od rata

Ministar obrane Berislav Rončević rekao je da se u Vladinom prijedlogu radi samo o mogućnosti suspenzije vojne obveze pod uvjetom da sigurnosne procjene budu pozitivne, dakle ako nema opasnosti od rata i drugih ugroza, te ako to dopušta stanje obrambenog sustava

Prema neslužbenim najavama iz Banskih dvora, 2008. godine moglo bi biti suspendirano obvezno služenje vojnog roka. Hrvatski bi sabor, na prijedlog Vlade i uz suglasnost Predsjednika kao vrhovnog vojnog zapovjednika, mogao odlučiti da se novaci više ne pozivaju na obvezu služenja vojnog roka, ako to dopuste sigurnosne procjene te ukupno stanje obrambenog sustava.

Međutim, ministar obrane Berislav Rončević naglasio je da to ne znači ukidanje obveznog služenja vojnog roka. Kako je rekao, radi se samo o mogućnosti suspenzije vojne obveze pod uvjetom da sigurnosne procjene budu pozitivne, dakle ako nema opasnosti od rata i drugih ugroza, te ako to dopušta stanje obrambenog sustava. Rončević je na sjednici Vlade objasnio da bi prijedlog o nepozivanju novaka na temelju sigurnosnih procjena i potreba Oružanih snaga izradilo njegovo ministarstvo u suradnji s Glavnim stožerom.

Odredbe o nepozivanju novaka ne bi primjenjivale u slučaju izravne ugroženosti ili ratnog stanja, istaknuo je Rončević, a ako su na snazi, Predsjednik bi mogao na prijedlog i uz supotpis premijera odlučiti o pozivanju novaka na obvezno služenje vojske ako su tijela državne vlasti onemogućena u redovitu obavljanju svojih dužnosti. Takvu odluku Predsjednika trebao bi potvrditi i Sabor.

O sudjelovanju hrvatskih vojnika u međunarodnim vojnim vježbama izvan Hrvatske u okviru Partnerstva za mir ili NATO-a, kao i o sudjelovanju vojnika drugih država u pružanju humanitarne pomoći, odlučivala bi hrvatska Vlada.

Donošenje odluka o sudjelovanju vojske u međunarodnim vojnim vježbama izvan Hrvatske u kojima sudjeluju vojske država koje nisu pristupile međunarodnim vojnim organizacijama bilo bi u nadležnosti Sabora. Sabor bi također odlučivao o održavanju vojnih vježba u Hrvatskoj u kojima sudjeluju oružane snage država koje nisu članice međunarodnih obrambenih organizacija.

U izmjenama je predviđena i mogućnost dragovoljnog služenja vojnog roka, kako za muškarce, tako i za žene. Trebalo bi se također osnovati Vijeće za obranu koje bi razmatralo temeljne dokumente u području obrane i pratilo provedbu reforme obrambenog sustava.

U četvrtak je Vlada u Sabor uputila i izmjene Zakona o službi u Oružanim snagama. Tim izmjenama maknula bi se vremenska ograničenja za sudjelovanje hrvatskih vojnika u mirovnim operacijama i drugim aktivnostima u inozemstvu. Taj je rok prema sadašnjem zakonu 12 mjeseci uz mogućnost maksimalnog produljenja za tri mjeseca. Rok koji hrvatski vojnici nakon sudjelovanja u mirovnim misijama morali provesti u Hrvatskoj bio bi smanjen s dvije na jednu godinu.

Vezane vijesti

Dodik bi izbacio SDA iz vlasti

Dodik bi izbacio SDA iz vlasti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u petak kako bi Stranku demokratske akcije (SDA) trebalo "izbaciti" iz koalicije koja je na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika