25.03.2007. / 13:30

Autor: Stjepan Marković

VELIKA BRITANIJA

Ruski špijuni aktivni kao za vrijeme Hladnog rata

Prema informacijama koje je objavio BBC u Londonu su ponovo viđeni agenti koji su otišli prije 20 godina kad se raspao Sovjetski savez

Ruski tajni agenti aktivni su danas na tlu Velike Britanije u istoj mjeri kao i za vrijeme Hladnog rata, objavio je BBC. Prema njihovim izvorima britanske protuobavještajne službe identificirale su preko 30 ruskih agenata koji pokušavaju doći do povjerljivih informacija. Oni prikupljaju informacije o vojnoj opremi, znanstvenim tehnologijama i rješenjima, unutrašnjim političkim događanjima i o ruskim disidentima koji žive u toj zemlji poput Borisa Brezovskog ili ubijenog Aleksandera Litvinenka. Poslovni ljudi koji imaju pristup takvim informacijama posebno su zanimljivi ruskim agentima.

Sir Paul Lever, bivši član Združenog obavještajnog stožera, izjavio je da su ruske špijunske aktivnosti u Velikoj Britaniji vrlo raširene «gotovo poput onih za vrijeme Hladnog rata». Njihovo djelovanje opisao je riječima: «Većina agenata postupno se zbližava i prikuplja informacije od osoba koje su im mete. U početku to ima oblik normalnih poslovnih kontakata – potrebne su nam neke informacije, htjeli bi da nam napišete nekoliko članaka koje ćemo platiti. No kasnije to prerast u klasičan odnos doušnika i agenta.

Protuobavještajne zadaće u Velikoj Britaniji gotovo sto godina obavlja MI5 koji je danas svoju djelatnost usmjerila na protuterorističke aktivnosti. Samo pet posto budžeta se troši na protuobavještajne poslove. MI5 je također zadužen za odobravanje viza preko kojih se može spriječiti ulazak u Veliku Britaniju identificiranim agentima.

Najveći problemi i nedostatak financija očituje se kod nadzora i praćenja sumnjivih osoba. Za praćenje neke osobe 24 sata dnevno potreban je veliki broj ljudi. Ljude je potrebno konstantno rotirati kako osoba koju se nadzire ne bi ništa posumnjala, objasnio je stručnjak za praćenje.

Prema informacijama koje je objavio BBC u Londonu su ponovo viđeni agenti koji su otišli prije 20 godina kad se raspao Sovjetski savez.

Rusija također optužuje Veliku Britaniju za špijuniranje, prošle godine agenti FSB-a uhitili su nekoliko ruskih državljana zbog navodnog špijuniranja za Britance. Kao dokaz medijima ruska policija je pokazala kamen u koji je bio ugrađen elektronski uređaj pomoću kojeg su bežično razmjenjivali podatke. Britanci su odbacili povezanost s ovim slučajem i optužili ruske vlasti za konstruiranje dokaza kako bi se mogli obračunati s neistomišljenicima u zemlji.

Prema procjenama ruskih stručnjaka za obavještajne poslove Velika Britanija i druge zapadne zemlje ne špijuniraju iz istih razloga kao za vrijeme Hladnog rata. Zapadnjaci danas ne špijuniraju kako bi ugrozili rusku sigurnost, nego kako bi utjecali na donošenje odluka u toj zemlji.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika