23.03.2007. / 15:24

Autor: Nina Tomljanović

HRVATSKA

1.108 oboljelih od tuberkuloze

Posebnu zabrinutost izazvala je pojava u potpunosti neizlječive tuberkuloze XDR, koja može predstavljati veliku opasnost ako se ne drži pod nadzorom

Povodom Svjetskog dana borbe protiv tuberkuloze, 24. ožujka Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) izvijestio je da je u Hrvatskoj prošle godine registrirano 1.108 oboljelih od tuberkuloze, što iznosi 25 oboljelih na 100.000 stanovnika, a to je isti broj oboljelih kao i prošle godine.

HZJZ podsjeća da je u zemljama s najboljom epidemiološkom situacijom broj oboljelih manji od 10 na 100.000 stanovnika usprkos regresiji tuberkuloze i činjenici da je pobol manji od prosječnog u Europskoj regiji Svjetske zdravstvene organizacije, gdje dolazi 40 oboljelih na 100.000 stanovnika.

Osim toga u nekim istočnoeuropskim zemljama, zabrinjava dramatičan porast rezistentne tuberkuloze (više od 14 posto) jer zarazne bolesti, pa tako i tuberkuloza, ne poznaju granice.

Posebnu zabrinutost izazvala je pojava u potpunosti neizlječive tuberkuloze XDR, koja može predstavljati veliku opasnost ako se ne drži pod nadzorom.
Zbog neadekvatnog liječenja uzročnici tuberkuloze postaju rezistentni na terapiju. U Hrvatskoj se rezistencija ove godine kreće oko dva posto, što pokazuje kako je liječenje u našoj zemlji na visokoj razini, ističe HZJZ.
Nadzor nad ishodom liječenja, čiji su nositelji epidemiološke službe u suradnji sa liječnicima koji liječe tuberkuloze, pokazuje da su bolesnici iz 2005. godine sa 75 posto uspješnosti završili liječenje tuberkuloze, što je ipak 10 posto manje od kriterija Svjetske zdravstvene organizacije za kvalitetan nadzor nad tuberkulozom.
Pritom 10 posto pacijenata iz nekog razloga prekinulo je liječenje, a 10 posto ih je umrlo, što ukazuje da je tuberkuloza u nas i dalje javno-zdravstveni problem, upozorava HZJZ.

Treba naglasiti i nužnost mikrobiološke dijagnostike tuberkuloze, bez koje nema adekvatnog liječenja. Tuberkuloza nije mikrobiološki dokazana kod 30 posto oboljelih.

U tijeku je monitoring i evaluacija rada zdravstvenih djelatnika koji provode liječenje tuberkuloze, pa se HZJZ nada da će ulaganje u njihovu edukaciju pokazati poboljšanje ranog otkrivanja, kvalitetnog liječenja i praćenja oboljelih od tuberkuloze.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika